Vrijwel heel Myanmar zonder internet, leger gebruikt geweld op straat
Vrijwel heel Myanmar zat gisteravond zonder internet, vlak nadat er in een aantal grote steden militairen op straat werden gesignaleerd. Er is volgens buitenlandse media met rubberen kogels op demonstranten geschoten en zeker vijf journalisten zijn aangehouden. "De wereld kijkt toe", zeggen ongeruste diplomaten.
Gisteravond (lokale tijd) zat vrijwel heel Myanmar zonder internet. Dat bleek uit een analyse van NetBlocks, een organisatie die het internetverkeer monitort. Vannacht leek slechts 14 procent van het gebruikelijke internetverkeer in het land mogelijk te zijn. Inmiddels zijn de verbindingen wel weer hersteld, meldt NetBlocks.
Zoek een veilig onderkomen
Enkele uren eerder werden in meerdere steden in het land militairen gesignaleerd. De Amerikaanse ambassade waarschuwde voor 'militaire bewegingen' in Yangon, de belangrijkste stad van het land. De ambassade roept Amerikanen in Myanmar op om 'een veilig onderkomen te zoeken'.
Het leger pleegde twee weken geleden een staatsgreep en zette regeringsleider Aung San Suu Kyi vast. Het leger kondigde vervolgens aan zeker één jaar aan de macht te blijven.
Voortdurend protesten
Er zijn sinds de staatsgreep voortdurend protesten geweest in het land. Honderdduizenden inwoners van Myanmar gaan dagelijks de straat op en eisen vrijlating van de regeringsleider. Hun nieuwste wapen in die strijd? Ze laten massaal tatoeages van de opgepakte leider zetten:
Sinds de staatsgreep heeft het leger nog niet zo hard ingegrepen als gisteren. Dat gebeurde met name in de noordelijke stad Myitkyina. Het leger probeerde de protesten daar te stoppen en begon op demonstranten te schieten.
Betogers die zich verzetten tegen de internetblokkade werden uiteen gedreven met traangas. Ook werden vijf journalisten die verslag deden van de demonstratie opgepakt. Op beelden op sociale media is te zien hoe militaire voertuigen en soldaten zich door delen van het land verspreiden.
'Zoektocht naar democratie'
Niet alleen de Amerikaanse ambassade, maar ook de ambassadeurs van de Europese Unie, Groot-Brittannië en Canada in Myanmar maken zich zorgen. "We roepen troepen op om geen geweld te gebruiken tegen demonstranten en burgers", schrijven zij in een verklaring.
De protestacties zijn volgens de ambassadeurs het gevolg van de staatsgreep. "Wij steunen de bevolking van Myanmar in hun zoektocht naar democratie, vrijheid en vrede. De wereld kijkt toe."