Buitenland

Verlengen of versoepelen? Dit doen de landen om ons heen

Door Meri Cools··Aangepast:
© ANPVerlengen of versoepelen? Dit doen de landen om ons heen
RTL

Het einde van de tweede golf lijkt langzaam in zicht te komen. De vraag om perspectief groeit, maar tegelijkertijd zijn er zorgen over een derde golf. De vraag is: moeten de coronamaatregelen worden verlengd of juist versoepeld? Dit is wat de landen om ons heen doen.

Duitsland

Ondanks dat de lockdown onlangs werd verlengd tot en met 7 maart gingen veel basisscholen en kinderopvangcentra in Duitsland gisteren weer open. De kappers mogen volgende week maandag weer beginnen.

''Er is veel overleg tussen Duitsland en Nederland'', zegt correspondent Jeroen Akkermans vanuit Berlijn. ''Je kan bijna op je vingers natellen dat wanneer Duitsland een bepaalde richting op gaat, Nederland diezelfde kant op gaat.''

Vaccinatietempo Duitsland is gemiddeld (en dat valt ze zwaar tegen)
Lees ook

Vaccinatietempo Duitsland is gemiddeld (en dat valt ze zwaar tegen)

Aankomende woensdag komt er daar meer duidelijkheid over het wel of niet versoepelen van de coronamaatregelen. Volgens Akkermans hoeven de mensen er niet al te veel van verwachten.

''De daling van het aantal besmettingen is gestopt. Mensen houden hun hart vast voor de Britse variant. Alle experts zeggen: hou de deur nog even dicht. Stel die versoepelingen uit. Want het zal uiteindelijk allemaal driedubbel zo hard weer terugkomen.''

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië worden de regels wel wat losser. Al gebeurt dat wel in hele kleine stapjes. Gisteravond presenteerde premier Boris Johnson een routekaart met alle versoepelingen. De hoogste prioriteit ligt daar ook bij de scholen: vanaf 8 maart mogen die weer open.

Op diezelfde dag mogen ook mensen in de buitenlucht weer met zijn tweeën afspreken, en mensen in verzorgingstehuizen mogen één bezoeker ontvangen en daarmee ook handen vasthouden.

Het idee is om elke vijf weken de regels steeds iets verder te versoepelen. Op 29 maart bijvoorbeeld mogen mensen buiten weer met zijn zessen afspreken. Ook mag er dan weer in teamverband worden gesport. Winkels, kappers en sportscholen zijn op 12 april aan de beurt. En op voorwaarde dat de besmettingen niet opnieuw oplopen zal er vanaf 21 juni een eind komen aan álle sociale beperkingen die nu nog gelden.

''De reden dat versoepeling mogelijk is, is vanwege het vaccinatieprogramma dat hier als in een sneltreinvaart is ingezet. Er zijn al zo'n 17 miljoen mensen gevaccineerd en de sterfgevallen lijken daardoor te dalen'', vertelt correspondent Anne Saenen.

''Doordat alle versoepelingen nu in één adem worden genoemd klinkt dat heel hoopgevend, maar eigenlijk duurt het allemaal nog best lang. De winkels zijn sinds december dicht. En dat duurt dus nog minstens zes weken.''

Toch lijken de Britten er blij mee te zijn. ''Het stappenplan is transparant en simpel gepresenteerd. Mensen weten eindelijk waar ze aan toe zijn en hebben iets naar uit te kijken.''

België

Ook onze zuiderburen snakken naar wat meer perspectief. Maar volgens premier Alexander de Croo is er 'een absolute noodzaak om zeer voorzichtig te blijven.' Dat zei hij gisteren tijdens een persconferentie. Ook zei hij dat het land het punt nadert waar het risico op een derde golf kleiner wordt.

''Dat moment is niet morgen of volgende week, maar ook niet zeer ver weg meer.''

Aankomende vrijdag komt het Overlegcomité (vergelijkbaar met het Nederlandse OMT) bijeen om over versoepeling te praten. Volgens de Vlaamse minister-president Jan Jambon zal er als het kan mogelijk rekening worden gehouden met de jongeren. ''Zij zijn een belangrijke doelgroep. We weten allemaal hoe moeilijk zij het hebben in deze tijd.''

Eerder deze maand werd er besloten dat onder andere kappers en dierentuinen weer open konden vanaf 13 februari. Maar de horeca zal nog even moeten wachten. ''Ik hoop uit de grond van mijn hart dat we horeca snel kunnen openen, maar met de huidige cijfers die niet de goede richting uitgaan zou dat onvoorzichtig zijn. Maar naar terrassen moeten we toch redelijk snel kunnen kijken'', aldus Jambon.

Frankrijk

Frankrijk is niet in een nationale lockdown maar er geldt wel een avondklok. Daar moet iedereen tussen zes uur 's avonds en zes uur 's ochtends binnen blijven. Toch gaat het niet de goede kant op met de coronacijfers.

Vooral in het zuiden rondom de stad Nice verspreidt de Britse variant zich razendsnel. Daarom gelden er sinds afgelopen weekend extra maatregelen voor die regio: gedurende twee weekenden gaat de boel daar op slot.

Vanaf vrijdagmiddag tot maandagochtend gelden dan in en rond Nice dezelfde regels als tijdens de vorige nationale lockdown. Mensen mogen alleen naar buiten als het essentieel is; om medische redenen, boodschappen te doen of de hond uitlaten. Buiten sporten mag ook, maar dan slechts één uur per dag en niet verder dan vijf kilometer van huis.

De regering wil koste wat het kost voorkomen dat er een derde nationale lockdown komt. Maar mogelijk zal Nice als voorbeeld gelden voor andere lokale coronabrandhaarden in Frankrijk. Versoepelingen zitten er voor het land op korte termijn dus nog niet in.

Italië

En hoe zit dat in Italië? ''Ook hier willen de mensen niets liever dan een coronavrij bestaan. Vooral het 's avonds buiten drinken wordt erg gemist'', vertelt Italië-correspondent Anouk Boone. Maar daar kunnen de Italianen voorlopig nog naar fluiten.

De lockdownregels in Italië verschillen per regio. In het grootste gedeelte van het land geldt een code geel. Al sinds 6 november is er een avondklok vanaf tien uur 's avonds tot vijf uur 's ochtends. De besmettingscijfers zijn wisselvallig en de zorgen om de varianten zijn groot.

De huidige maatregelen gelden tot 5 maart, al is de noodtoestand afgekondigd tot 30 april. ''De nieuwe regering buigt zich momenteel over nieuwe maatregelen. Die komen naar verwachting ergens volgende week. De huidige regels worden waarschijnlijk verlengd tot minimaal eind maart of tot en met Pasen. Er wordt zelfs een verscherping van de regels verwacht'', zegt Boone.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Jeroen AkkermansAnne SaenenCoronavirusCoronamaatregelenDuitslandGroot-BrittanniëItaliëBelgiëFrankrijk