Meewerken marteling

Voor het eerst wereldwijd Syriër veroordeeld om rol burgeroorlog

Door ANP/RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPVoor het eerst wereldwijd Syriër veroordeeld om rol burgeroorlog
RTL

Een voormalig lid van de Syrische geheime dienst heeft 4,5 jaar celstraf gekregen in Duitsland vanwege misdaden tegen de menselijkheid. Het is voor het eerst dat een Syriër hiervoor wordt veroordeeld. De 44-jarige Eyad al-Gharib zou namens de Syrische regering hebben meegewerkt aan marteling.

Al-Gharib zorgde er volgens de Duitse rechtbank in 2011 voor dat demonstranten naar een detentiecentrum in Damascus werden gebracht, waar zij werden gemarteld. Hij zou zeker dertig mensen naar de gevangenis hebben gebracht, terwijl hij wist dat ze daar gemarteld zouden worden.

Voor het eerst

Volgens correspondent Jeroen Akkermans is het wereldwijd voor het eerst dat een verdachte wordt veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid in Syrië. "In Duitsland kan dit op basis van universeel recht", zegt Akkermans. "Het is van groot belang. Het is echt ongelooflijk, die oorlog is al zo lang aan de gang."

De uitspraak van vandaag maakt deel uit van een reeks van strafrechtelijke aanklachten tegen bijna 100 Syriërs in Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Noorwegen. De zaak diende niet bij het internationale strafhof omdat Rusland en Syrië dat niet erkennen, legt Akkermans uit. "Omdat het European Center for Constitutional and Human Rights het nu doet, volgt er toch nog rechtspraak."

Duitse regering: vluchtelingenkamp Syrië broedplaats voor extremisme
Lees ook

Duitse regering: vluchtelingenkamp Syrië broedplaats voor extremisme

Al-Gharib werd samen met medeverdachte Anwar Raslan in Duitsland opgepakt in februari 2019, nadat hij daarheen was gevlucht. Raslan wordt verdacht van ernstigere feiten. Hij zou toezicht hebben gehouden op het vermoorden van zeker 58 mensen en hij zou verantwoordelijk zijn voor het martelen van 4000 mensen. Raslan hoort later dit jaar zijn straf.

Asielaanvraag

Er lopen vergelijkbare rechtszaken in Frankrijk en Zweden. Veel mensen die voor de Syrische regering van president Bashar al-Assad werkten, keerden Assad de rug toe en vluchtten weg naar Europa. Al-Gharib werd in 2019 aangehouden. Hij had bij zijn asielaanvraag in 2018 toegegeven wat hij had gedaan en betuigde tijdens de rechtszaak spijt.

De advocaten van al-Gharib wilden dat hij werd vrijgesproken, omdat hij zichzelf en zijn familie in gevaar bracht als hij zijn orders niet uitvoerde in 2011. De aanklager vond dat de Syriër niet genoeg medewerking verleende. Hij heeft niets gezegd over het Syrische systeem en over de mensen die daadwerkelijk de orders gaven.

Beruchte gevangenis

Veel Syrische vluchtelingen getuigden in de rechtbank over de martelingen die ze hebben moeten ondergaan in de beruchte al-Khatib-gevangenis. Veel van hen deden dat anoniem, uit angst voor de veiligheid van familieleden die nog in Syrië wonen. In de Syrische gevangenissen zijn sinds 2011 duizenden mensen doodgemarteld of uitgehongerd.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Bashar al-AssadBurgeroorlog SyriëDuitslandSyrië