'Gaat allemaal te traag'

Geduld is op: meerdere Europese landen kopen Chinese en Russische vaccins

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGeduld is op: meerdere Europese landen kopen Chinese en Russische vaccins
RTL

Verschillende Europese landen rekenen niet meer alleen op de Europese Unie als het gaat om coronavaccins. De goedkeuring van nieuwe vaccins duurt te lang en de levering van de huidige vaccins gaat veel te traag, vinden ze. Hongarije was de eerste die op eigen houtje vaccins uit China en Rusland regelde, gevolgd door Slowakije. En nu zoeken ook Polen, Tsjechië, Denemarken en Oostenrijk hun heil elders.

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz gaat deze week samen met de Deense premier Mette Frederiksen naar Israël. Dat land is wereldkampioen vaccineren. Half februari had Israël al 4,5 miljoen mensen ingeënt. Kurz en Frederiksen willen gaan samenwerken met Israël en willen vooral de productie in de toekomst verhogen. Dat gaat dan om de volgende generatie vaccins, bedoeld om de strijd aan te gaan met nieuwe varianten van het coronavirus.

'Goedkeuring te traag'

Kanselier Kurz vindt dat de EMA, het Europees Medicijn Agentschap dat de vaccins in Europa goedkeurt, veel te langzaam opereert. Zo werd het Pfizervaccin in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië weken eerder goedgekeurd dan bij ons. Het Janssenvaccin is in de VS al door de keuring heen, het EMA doet dat waarschijnlijk pas volgende week.

En dan zijn er ook nog allerlei problemen rond de levering. AstraZeneca moest al terugkomen op eerder gedane beloftes. En ook extra bestellingen van andere vaccins komen pas later. Ik ga daar niet op wachten, zei de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Hongaarse premier Orbán krijgt Chinees vaccin© ANP
Hongaarse premier Orbán krijgt Chinees vaccin

Hongarije was het eerste EU-land dat op jacht ging naar een ander vaccin. Het land heeft inmiddels Russische en Chinese vaccins gekocht. Premier Orbán liet zich prikken met het Chinese Sinopharm vaccin.

En in Slowakije kwamen deze week de eerste ladingen Spoetnik binnen uit Rusland. Het land heeft twee miljoen doses besteld. Ook Polen en Tsjechië hebben belangstelling voor de vaccins uit Rusland en China.

In Brussel zijn ze niet echt blij met het vaccinshoppen van de lidstaten. Officieel wordt er gezegd dat het geen bedreiging is voor de Europese vaccinstrategie, en dat het om een aanvulling gaat. Alle lidstaten blijven daarnaast namelijk ook meedoen aan de Europese vaccinatieplannen. Bovendien is wat zij doen niet in strijd met Europese regels. Landen mogen elders ook vaccins halen.

Irritatie

Maar achter de schermen is er wel degelijk irritatie. Het wordt gezien als een motie van wantrouwen. De Europese Commissie is ook bezig met plannen om de productie te verhogen en de procedure voor goedkeuring te versnellen. Maar deze lidstaten willen daar dus niet op wachten.

Nederland is vooralsnog niet van plan om op dit moment elders te kijken voor meer vaccins. Politiek verslaggever Fons Lambie: "Hier in Den Haag houdt het kabinet vast aan de Europese samenwerking, ook omdat men verwacht dat de problemen binnen een aantal maanden zijn opgelost. En sowieso wil Nederland vasthouden aan de strenge Europese toelating en niet op eigen houtje naar bijvoorbeeld Israël, China of Rusland gaan.”

Lees meer over
Sebastian KurzMette FrederiksenCoronavaccin