Frankrijk wil stokbrood op lijst van cultureel werelderfgoed

Frankrijk wil zijn stokbrood laten plaatsen op de lijst van cultureel werelderfgoed. Het ministerie van Cultuur in Parijs dient het verzoek om erkenning volgende week in bij de VN-organisatie Unesco. Een besluit wordt volgend jaar herfst verwacht.
In Frankrijk worden dagelijks naar schatting zo’n 10 miljoen stokbroden gegeten. Het ministerie zegt dat het aantal bakkerijen in het land terugvalt, zeker in landelijke gebieden. In 1970 waren er nog 55.000 ambachtelijke bakkerszaken, tegenwoordig nog maar 35.000. Ook in Frankrijk is fabrieksbrood in opmars.
40 cm lang
De baguette kreeg zijn naam officieel in 1920. Toen werd een wet van kracht die bepaalt dat een stokbrood minstens 80 gram moet wegen en maximaal 40 centimeter lang mag zijn.
De geschiedenis van het langwerpige, knapperige brood gaat terug tot de 17de eeuw. In de 18de eeuw werd het op steeds meer plaatsen gebakken, volgens sommigen vanwege de introductie van stoomovens in de jaren dertig van die eeuw.
Napoleon
Een populaire anekdote is dat keizer Napoleon verordonneerde dat brood in stokvorm moest worden gemaakt zodat soldaten het makkelijk konden meenemen.
Dit jaar besluit Unesco onder meer of de saunacultuur in Finland, een grasmaaicompetitie in Bosnië en een Koreaans lantaarnfestival op de lijst van immaterieel erfgoed komen.