China werkt niet mee aan onderzoek VS oorsprong corona: 'Politieke manipulatie'
China weigert mee te werken aan een nieuw onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken gebruiken de Amerikanen het onderzoek voor 'politieke manipulatie' en proberen ze China de schuld in de schoenen te schuiven.
Dat liet een woordvoerder van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken gisteren weten. De Amerikanen proberen met hun voorstel de aandacht af te leiden van hun eigen 'incompetente reactie' op de pandemie, vindt de woordvoerder.
'Verdubbel de inspanningen'
De Chinese reactie volgt op een voorstel dat de Amerikaanse president Joe Biden gisteren deed. Hij riep de Amerikaanse inlichtingendiensten op om onderzoek te doen naar de oorsprong van het coronavirus.
"Verdubbel de inspanningen en kom binnen negentig dagen met een conclusie", zei hij. De president wil weten of het virus uit een laboratorium afkomstig kan zijn.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deed daar eerder al onderzoek naar en noemde de kans dat het virus uit een lab ontsnapt is toen 'extreem onwaarschijnlijk'. Viroloog Marion Koopmans vertelde gisteren aan RTL Nieuws dat deze 'complottheorie' nooit helemaal uitgesloten kon worden. Zij pleit daarom voor een vervolgonderzoek, maar zegt dat het aan de WHO is om die knoop door te hakken.
Spanningen tussen landen
Als het aan China ligt, komt dat onderzoek er in ieder geval niet. De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het coronavirus volgens hem zelfs 'afkomstig kan zijn uit een Amerikaans militair laboratorium'. De aantijgingen over en weer verhogen de spanningen tussen beide landen.
De woordvoerder vertelt aan de BBC dat 'de Verenigde Staten geen enkele interesse hebben in wetenschappelijke studies'. Ook zegt hij dat de Amerikanen een 'zwarte geschiedenis' hebben als het gaat om het verspreiden van desinformatie. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.
168 miljoen besmettingen
Het coronavirus werd voor het eerst geconstateerd in het Chinese Wuhan. Sindsdien werden er wereldwijd meer dan 168 miljoen besmettingen geconstateerd en zijn er 3,5 miljoen mensen aan de gevolgen van het virus overleden.