Amerikaanse oud-defensieminister Rumsfeld (88) overleden

De Amerikaanse oud-minister van Defensie Donald Rumsfeld is op 88-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij speelde onder het presidentschap van George W. Bush een belangrijke rol bij Amerikaanse invasies in het Midden-Oosten.
Rumsfeld overleed in het bijzijn van zijn familie in Taos, een plaats in de zuidelijke staat New Mexico. Hij was zes decennia actief in de politiek en staat vooral bekend om zijn ministerschap van 2001 tot en met 2006. Rumsfeld wordt gezien als de architect achter de Amerikaanse invallen in Irak en Afghanistan, die plaatsvonden na de terroristische aanvallen op 11 september 2001.
Voorstander krachtige VS
"Vanaf de jaren 70 tot 2006 had Rumsfeld invloed op de oorlogen die Amerika voerde", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Hij was de jongste en ook de oudste minister van defensie uit de Amerikaanse geschiedenis. Als voorstander van een krachtige VS die niet bang zijn voor militair ingrijpen, wist hij Republikeinse presidenten te overtuigen."
Eind 2006 verliet Rumsfeld zijn post, maar het duurde daarna nog jaren voordat de Amerikaanse rol in Irak ten einde kwam. Het Amerikaanse leger trok zich pas in 2011 terug uit dat land. De Amerikanen zijn nog wel in Afghanistan, maar zullen op korte termijn hun aftocht afronden.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"De oorlog in Irak bleek gebaseerd op onjuiste informatie die door Rumsfeld, vicepresident Dick Cheney en de media werd opgeklopt tot een directe bedreiging voor Amerikaanse burgers. Het was de meest omstreden oorlog sinds Vietnam, waarover Rumsfeld ook adviseerde."
'Oorlogszuchtige haviken'
Ook was Rumsfeld een van de bedenkers van het omstreden hardhandig behandelen van gevangenen na de aanslagen van 11 september, dat later door het parlement als martelen werd bestempeld. Mouthaan: "Rumsfeld vond het niet ver genoeg gaan. Onder een memo schreef hij dat het helemaal niet erg was als een gevangene vier uur lang in de staande positie werd gehouden. 'Ik sta toch ook acht uur per dag op mijn benen', schreef hij."
Toen de Republikeinse partij in 2006 werd afgestraft bij de tussentijdse verkiezingen, liet Bush zijn kompaan Rumsfeld 'als een baksteen vallen', zegt Mouthaan. "Onder president Trump keerde de partij zich af van de oude 'oorlogszuchtige haviken', tot verdriet van Rumsfeld. Hij vond dat Amerika de wereld moet leiden om te voorkomen dat ondemocratische landen als China het voor het zeggen krijgen."

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.