Duizenden evacuaties

Ook in Nieuw-Zeeland overstromingen na zware regenval

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© New Zealand Defence ForceOok in Nieuw-Zeeland overstromingen na zware regenval
RTL

Niet alleen in Europa, maar ook aan de andere kant van de wereld veroorzaakt zware regenval momenteel overstromingen. In Nieuw-Zeeland moesten ruim 2000 mensen hun huizen verlaten vanwege het water. Sommige meetstations registreerden een recordhoeveelheid van 700 milliliter regen in één weekend.

De westkust van Nieuw-Zeeland werd afgelopen weekend getroffen door zware regenval. Er is niemand gewond geraakt, maar zeker 2000 mensen moesten hun huis verlaten. De autoriteiten hebben de noodsituatie afgekondigd, ruim een maand nadat het land ook al getroffen werd door overstromingen.

Rivieren buiten oevers

De overstromingen werden veroorzaakt door zware regenval. Op sommige plekken viel in één weekend 700 milliliter regen, in veel delen van het getroffen gebied viel in de twee dagen ruim 300 milliliter. Die hoeveel regen valt normaal in één maand tijd. Door al het water traden rivieren buiten hun oevers en overstroomden meerdere dorpjes.

Teruglezen: liveblog over de overstromingen in Limburg
Lees ook

Teruglezen: liveblog over de overstromingen in Limburg

Noodsteun

De overheid heeft noodsteun beloofd aan het getroffen gebied. "De lokale gemeenten kunnen de omvang van deze overstromingen het hoofd niet bieden", maakte de minister van Landbouw dit weekend bekend.

"Het zal waarschijnlijk weken, maar mogelijk zelfs maanden duren, om alle huizen weer volledig te herstellen", waarschuwen de autoriteiten inwoners van het gebied.

Ruim 1000 Nieuw-Zeelanders wachten nog altijd op goedkeuring om terug te kunnen keren naar hun woningen.

Ruim 2000 inwoners van de regio moesten worden geëvacueerd© New Zealand Defence Force / Facebook
Ruim 2000 inwoners van de regio moesten worden geëvacueerd
Lees meer over
OverstromingenExtreem weerNieuw-Zeeland