Dodental opgelopen

Extreme regenval China komt 'eens in de duizend jaar' voor

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPExtreme regenval China komt 'eens in de duizend jaar' voor
RTL

De extreme regenval in de Chinese provincie Henan is volgens Chinese meteorologen van het soort dat maar eens in de duizend jaar voorkomt. In vier dagen tijd viel er 617 millimeter regen, even veel als er normaal gesproken in een heel jaar valt.

Het dodental als gevolg van de watersnood is inmiddels opgelopen tot 25.

Door de regen stroomde het metrostelsel in de miljoenenstad vol. Op beelden is te zien hoe mensen tot hun middel of schouders in het water van ondergelopen metrostellen staan.

De enorme hoeveelheden water zorgde ervoor dat mensen vast kwamen te zitten in de ondergelopen ondergrondse metro.

De autoriteiten melden dat meer dan 500 mensen zijn gered uit de overstroomde metro's.

Doodsangsten

Veel mensen hadden de metro genomen, omdat bussen door de watersnood niet meer reden. Overlevenden vertellen op sociale media dat ze doodsangsten hebben uitgestaan. "Het water was niet het engste. Dat was het feit dat de zuurstof in de wagon op begon te raken."

Overstromingen door regen in China, reizigers vast in ondergelopen metro's
Lees ook

Overstromingen door regen in China, reizigers vast in ondergelopen metro's

Het einde van de neerslag is nog niet in zicht. Ook voor de komende dagen is regen voorspeld in Henan, waar ongeveer 100 miljoen mensen wonen. 

Evacuaties

De Chinese president Xi Jinping heeft de situatie omschreven als 'zeer ernstig'. 200.000 mensen zijn geëvacueerd. Het leger heeft meer dan 5700 manschappen naar het gebied gestuurd om te helpen bij het reddingswerk en de zoektocht naar slachtoffers.

Lees meer over
Extreem weerRegenChina