Parlement buitenspel

Presidentiële staatsgreep in Tunesië: 'Om je zorgen over te maken'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPPresidentiële staatsgreep in Tunesië: 'Om je zorgen over te maken'
RTL

De premier van Tunesië is ontslagen en het parlement van het land is buitenspel gezet. Dat heeft de Tunesische president gisteravond bekendgemaakt na een dag vol rellen. Het is volgens correspondent Olaf Koens nog te vroeg om te zeggen wat deze presidentiële staatsgreep precies betekent, maar de eerste signalen zijn verontrustend.

In de Tunesische hoofdstad Tunis en andere steden werd gisteren door duizenden Tunesiërs gedemonstreerd tegen de regering.

Niet lang daarna verscheen de Tunesische president Kais Saied op staatstelevisie, waar hij aankondigde dat de premier van het land ontslagen is en het parlement per direct geschorst. De parlementariërs verliezen hun immuniteit.

'Dit is nogal wat'

"Een staatsgreep, dat is nogal wat", zegt correspondent Olaf Koens over wat zich gisteren in Tunesië heeft afgespeeld. Hoewel het nog vroeg is om conclusies te trekken, krijgt Koens de indruk dat het 'behoorlijk misgaat' in het land.

De Tunesische president Kais Saied maakt bekend dat het parlement is opgeschort. © ANP
De Tunesische president Kais Saied maakt bekend dat het parlement is opgeschort.

"Tunesië is het land waar het best goed ging na de Arabische lente, tien jaar geleden", legt Koens uit. "Het is toen volledig verkeerd gegaan in Libië, Egypte en Syrië. Over Tunesië kon je, ondanks alles, best hoopvol zijn."

Nauwelijks gevaccineerd

Toch was het de laatste tijd ook in Tunesië onrustig. Begin dit jaar gingen jongeren er ook al de straat op om te protesteren tegen armoede, politiegeweld en een maandenlang lockdown.

"Je ziet dat armere, misschien toch ook wat instabielere landen, echt een enorme klap hebben gekregen van de coronapandemie. Zeker als ze er niet zo snel bovenop komen zoals wij dat doen", legt Koens uit.

Zo zou in Tunesië slechts 7 procent van de bevolking gevaccineerd zijn. "Er is heel veel onrust geweest over de manier waarop de vaccins er zijn uitgedeeld, dat was enorm chaotisch. Mensen willen gevaccineerd worden, maar het was simpelweg te slecht georganiseerd", vertelt Koens.

Beelden van de onrust in Tunesië gisteravond:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Volkslied op staatstelevisie

De stevige rellen die gisteren in Tunesië plaatsvonden waren daar het gevolg van. Toch was Koens verbaasd door de opschorting van het parlement door president Saied.

"Een parlement en de premier aan de kant schuiven en de immuniteit opheffen en zelf alle macht naar je toetrekken, dat zijn slechte tekens. De Tunesische staatstelevisie is volkslieden aan het uitzenden. In mijn bescheiden ervaring is dat een heel erg slecht teken. Dat betekent vaak dat het behoorlijk misgaat."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Enige succesverhaal'

Koens ziet ook dat het leger in Tunesië momenteel wordt ingezet, al rijden militairen voorlopig alleen patrouillerend door de straten. "Maar toch is dat iets om je zorgen te maken. Al was het maar omdat Tunesië het enige succesverhaal is dat we hebben."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
StaatsgreepDemonstratiesTunesië