'Noodzakelijk voor veiligheid'

Talibanleider: 'Lijfstraffen en executies zullen terugkeren in Afghanistan'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APTalibanleider: 'Lijfstraffen en executies zullen terugkeren in Afghanistan'
RTL

Executies en lijfstraffen zoals het afhakken van handen zullen terugkeren in Afghanistan. Dat zegt een van de oprichters van de taliban. "Het afhakken van handen is hoogst noodzakelijk voor de veiligheid." De Verenigde Staten veroordelen de plannen van de taliban 'in de sterkst mogelijke bewoording'.

Mullah Nooruddin Turabi is een van de oprichters van de taliban en was tijdens hun vorige machtsovername in de jaren '90 minister van Justitie en als leider van de religieuze politie verantwoordelijk voor het uitvoeren van de strenge Islamitische leer. Toen werden onder andere executies uitgevoerd in een voetbalstadion met honderden toeschouwers. Tegenwoordig is Turabi verantwoordelijk voor de gevangenissen.

In een interview met persbureau AP keurt hij de ophef over de publieke executies af en waarschuwt hij de rest van de wereld zich niet moet bemoeien met Afghanistans nieuwe leiders. "Iedereen bekritiseert ons voor de straffen in het stadion, maar wij hebben nooit iets gezegd over hun wetten en straffen", zegt hij. "Niemand zal ons zeggen wat onze wetten zouden moeten zijn. We volgen de islam en maken onze wetten op basis van de koran."

Vrouwelijke ambtenaren Kabul 'moeten thuisblijven, tenzij werk niet door man kan worden gedaan'
Lees ook

Vrouwelijke ambtenaren Kabul 'moeten thuisblijven, tenzij werk niet door man kan worden gedaan'

Of de straffen in de toekomst opnieuw in het openbaar worden uitgevoerd, moet nog blijken. Volgens Turabi wordt er op dit moment naar gekeken en volgt er nog beleid hierop.

De leider wil televisie, mobiele telefoons, foto's en video's toestaan 'omdat het noodzakelijk is voor de mensen'. Hij noemt de media een goede manier om idealen te verspreiden. "In plaats van honderden mensen, kijken er miljoenen mensen." Hij voegt toe dat áls straffen weer openbaar worden uitgevoerd, mensen foto's en video's zullen mogen maken om het afschrikeffect te verspreiden.

Volgens AP zijn er afgelopen week al enkele voorbeelden van oude lijfstraffen geweest in hoofdstad Kabul. Zo zouden mannen, veroordeeld voor 'kleine misdrijven' vastgebonden op een pick-uptruck zijn gezet en met een geverfd gezicht door de stad zijn gereden. Wat de mannen precies hadden gedaan, is onbekend.

Een Afghaanse vrouw die voor de Amerikanen werkte, doet anoniem haar verhaal. Ze zou geëvacueerd worden, maar dat mislukte en ze bleef achter in het land. Nu wordt haar moeder bedreigd door talibanstrijders. Ze is woedend op Amerika.
Lees meer over
TalibanStrafrechtDoodstrafAfghanistan