Lockdown voor ongevaccineerden in Oostenrijk: 'Net sluit zich steeds verder'
In Oostenrijk komt een lockdown voor alleen ongevaccineerden. Bondskanselier Alexander Schallenberg kondigt vandaag aan dat zijn regering zo goed als zeker die stap zondag bekend zal maken. De coronabesmettingen en IC-opnames lopen te snel op in het land. Nederlanders die in Oostenrijk wonen maken zich zorgen.
Wanneer de lockdown precies in gaat is nog onbekend, maar dat-ie er gaat komen is volgens de bondskanselier 'onvermijdelijk'. De provincies Salzburg en Opper-Oostenrijk wachten niet op de beslissing van de regering en hebben al aangegeven de gerichte lockdown maandag in te voeren.
Oostenrijk is het eerste land ter wereld dat een lockdown afkondigt voor alleen ongevaccineerden.
Net sluit zich
Dezelfde regels die tijdens eerdere lockdowns golden, worden straks weer ingevoerd. Alleen nog naar de supermarkt, naar werk en naar buiten voor beweging. Voor Susan Sevensma is dit straks de realiteit. Ze is niet gevaccineerd. "Het net sluit zich steeds verder."
Net als Susan is een derde van de Oostenrijkers niet gevaccineerd. Met 65 procent heeft het land de laagste vaccinatiegraad van heel West-Europa volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC. "Beschamend", volgens bondskanselier Schallenberg.
Rik van Ooijen woont sinds 2017 in de deelstaat Karinthië in Oostenrijk en verbaast zich niet over dat cijfer: "We zitten hier in een FPÖ-bolwerk." De rechts-populistische partij voert al geruime tijd een anti-vaccinatiecampagne. "Mensen hier geloven niet dat corona bestaat, of denken dat het een gewone griep is."
Gezondheid
Tom Zegers verhuurt vakantiewoningen en merkt ook dat veel mensen zich niet willen laten inenten. "Mensen wonen hier niet zo dicht op elkaar, hebben niet zoveel contacten. Ze zijn vrij veel bezig met biologisch eten en gezondheid en willen zich niet zomaar iets laten inspuiten."
Svensma kan zich hierin vinden. Ze gelooft wel in corona, maar denkt niet dat vaccineren de oplossing is. "Laten ze zich focussen op gezonde voeding, genoeg beweging en voorlichting."
2G-beleid
Maandag werd in Oostenrijk de 2G-maatregel ingevoerd. Alleen de mensen die gevaccineerd of genezen zijn krijgen een QR-code. Hiervoor gold het 3G-beleid, en was iemand die negatief op corona testte ook nog welkom.
Esther Bijl runt een hotel in Tirol en was opgelucht toen de G van 'geteste' uit het beleid werd gehaald. "Het was een heel gedoe om al die testen te controleren. Iedereen gebruikte een andere test. Veel Duitse toeristen kwamen zelfs aanzetten met een handgeschreven briefje dat hun zelftest negatief was. Nu is het wel duidelijker."
Maar met de aangekondigde lockdown is ze het niet eens. "Waarom niet met een test de horeca in? Er mogen straks wel ongevaccineerden werken in de horeca, maar degenen die ze bedienen op het terras moeten wel ingeënt zijn. Waarom zou je die tweedeling maken?"
Skiën in Frankrijk
Ook voor Kelly Alblas gaat deze stap te ver. "Ik kan me niet voorstellen dat je je straks moet verantwoorden op straat of je wel of niet gevaccineerd bent." Als skileraar in Tirol volgt ze het nieuws van de geplande lockdown vol spanning. "Ik maak me wel zorgen. In Frankrijk mag je nu nog wel gewoon skiën als niet gevaccineerde. Wat als iedereen daar straks naar toe gaat?"
Zegers, die ook skileraar is, ziet dat anders. "Misschien wordt het juist aantrekkelijker om naar Oostenrijk op wintersport te gaan. Met de lage vaccinatiegraad zullen veel Oostenrijkers straks niet mogen skiën, dus is het een stuk rustiger op de pistes."
Alleen met kerst
Voor de niet gevaccineerde Sevensma is de lockdown die binnenkort volgt, geen reden om zich toch te laten inenten. Ook niet als dat betekent dat ze straks met Kerst alleen thuis zit. Naast haar zoon van 11, is de rest van haar gezin namelijk wel ingeënt. "Dan ga ik wel de natuur in."