Wie gelooft Boris nog?

Wijn drinkende Johnson is 'klap in het gezicht van het Britse volk'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© EPAWijn drinkende Johnson is 'klap in het gezicht van het Britse volk'
RTL

Een 'werkoverleg' met wijn, kaas en stafleden die te weinig afstand van elkaar nemen. Terwijl het Britse volk net met klem was opgelegd om met niet meer dan twee mensen bijeen te komen. Is dit de foto uit de lente van 2020 die Boris Johnson de genadeklap geeft? "Hij balanceert op de rand van de afgrond."

De Britse krant The Guardian toont vanmorgen een foto op de voorpagina van dit tafereel in de tuin van de ambtswoning van Johnson.

Te zien zijn zeventien mensen, onder wie de Britse premier Johnson en zijn vrouw Carrie, die hun pasgeboren baby op schoot houdt. Er is wijn en pizza en de sfeer oogt gezellig.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Olie op het vuur

Op het eerste oog niet veel om je druk over te maken, toch? Nou, voor veel Britten is de foto olie op het vuur in de storm van kritiek waarin Johnson verkeert. "Iedereen dacht al dat de Britse regering zich zelf niet aan de regels hield, maar nu zie je het ook", zegt correspondent Anne Saenen vanuit Londen.

De foto dateert van mei 2020. Saenen: "Ten tijde van een strenge lockdown waarin de Britten alleen buiten met z'n tweeën wandelen mochten afspreken. Samen op een bankje zitten mocht niet, mensen kregen daar een boete voor. Dat is wat het gewone volk ervoer, terwijl Johnson dit een 'werkoverleg' noemt met wijn en kaas. Dat gelooft niemand."

Veel Britten zijn het vertrouwen in hun premier kwijt.

'Geen respect'

Johnson politieke tegenstanders laten weer van zich horen. "Een klap in het gezicht van het Britse volk", vindt Angela Rayner van oppositiepartij Labour. "De premier laat ons consequent zien dat hij geen respect heeft voor de regels die hij oplegt voor de rest van ons. Vermeend drinken en feesten tot laat in de avond toen de rest van ons pas net weer een dagelijkse wandeling mochten maken."

De foto is de volgende tegenslag van een premier in problemen. Dat na een rampweek waarin hij in de steek gelaten werd door zijn eigen partijleden bij een belangrijke stemming over het invoeren van zwaardere, impopulaire coronamaatregelen. En ook zijn Conservatieve partij bij tussentijdse verkiezingen een zetel verloor die al bijna 200 jaar in hun bezit was.

Brexitminister Frost stapt op door ontevredenheid over Johnson
Lees ook

Brexitminister Frost stapt op door ontevredenheid over Johnson

Frost stapt op

Ook was er de kritiek over Johnsons deelname aan een kerstquiz vorig jaar - wat hij eerder had ontkend, maar waarvan beelden opdoken - en diende zondag een van zijn belangrijkste kabinetsleden, brexitminister David Frost, zijn ontslag in uit onvrede over Johnsons beleid.

Saenen: "Johnsons eigen partij staat niet achter strengere coronaregels, dat maakt zijn politieke positie enorm wankel. Terwijl zijn medisch adviseurs willen dat de pubs en winkels eerder dichtgaan en mensen niet afspreken met kerst, wat enorm belangrijk is voor veel Britten."

Frost wordt vervangen door Liz Truss, de buitenlandminister die goed ligt binnen de Conservatieve partij en net als minister van Financiën Rishi Sunak wordt genoemd wordt als mogelijk opvolger van Johnson. Kan hij het tij nog keren? "Het is mogelijk, maar moeilijk", zegt Saenen. "Brexit was de reden waarom Johnson de verkiezingen eind 2019 won. Het vertrek van Frost is daarom een klap in zijn gezicht. Hij balanceert op de rand van de afgrond."

Twaalf coronadoden door omikron

In het Verenigd Koninkrijk zijn zeker twaalf mensen overleden na besmetting met de omikronvariant van het coronavirus. Ook liggen momenteel 104 mensen met deze variant in Britse ziekenhuizen. Dat maakte vicepremier Dominic Raab vanochtend bekend. 

Door omikron hebben de Britten te maken met een nieuwe besmettingsgolf.  Minstens 37.000 infecties met de variant zijn bekend, al denken de autoriteiten dat het werkelijke aantal omikronbesmettingen veel hoger ligt. Net als in andere landen is nog onvoldoende bekend over het gevaar van omikron.

In Britse ziekenhuizen liggen volgens de laatste cijfers ruim 7600 coronapatiënten, onder wie 875 in bedden met mechanische beademingsapparatuur. 

Lees meer over
Boris JohnsonDavid FrostLiz TrussBrexitCoronamaatregelenBuitenlandse politiek