'Realistische dreiging'

Hoezo afluistergevaar? Melissa neemt gewoon telefoon mee naar Spelen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHoezo afluistergevaar? Melissa neemt gewoon telefoon mee naar Spelen
RTL

Wel of niet je eigen telefoon of laptop mee naar de Olympische Spelen in China? Veel topsporters moeten daar nu over nadenken. Ze zouden het advies hebben gekregen om het vooral niet te doen, omdat China dan toegang kan krijgen tot hun gegevens. De jonge snowboarder Melissa Peperkamp heeft haar besluit genomen: "Ik neem honderd procent zeker een telefoon mee."

'Olympiërs mogen laptops en telefoons niet meenemen naar Beijing uit angst voor surveillance', kopte de Volkskrant vanochtend.

Volgens de krant zou NOC-NSF dit dringende advies aan de sporters hebben gegeven als voorzorgsmaatregel. Om zo het afluisteren van de Chinese overheid tegen te gaan. 

Tegen RTL Nieuws wil de sportkoepel dit niet bevestigen, maar beveiligingsdeskundigen noemen afluisteren door China wel een realistische dreiging. 

Telefoon onmisbaar voor Melissa

"Ik heb dat advies ook gekregen", vertelt de 17-jarige snowboarder Melissa Peperkamp. "Maar of ik ernaar ga luisteren..." Als alles goed gaat, stapt ze 26 januari met TeamNL in het vliegtuig naar China. Ze komt in actie op de onderdelen slopestyle en Big Air. 

Een telefoon is onmisbaar voor haar, vertelt Peperkamp. Zo heeft ze altijd muziek op staan tijdens het snowboarden. Ook is ze vaak bezig zichzelf op social media te promoten, een manier voor veel topsporters om aantrekkelijk te blijven voor sponsors.

Melissa Peperkamp in actie op het onderdeel Big Air tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen in 2020. Ze won toen brons.© ANP
Melissa Peperkamp in actie op het onderdeel Big Air tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen in 2020. Ze won toen brons.

"Vanuit NOC-NSF hebben we clinics gehad hoe we het beste met onze telefoon kunnen omgaan in China. Zo min mogelijk, is het idee. Je hebt WhatsApp nodig, eventueel wat spelletjes." 

Toestel van NOC-NSF

Ze snapt eigenlijk niet waarom het gastland van de Winterspelen nieuwsgierig kan zijn naar haar. "Wat kunnen ze nou met mijn gegevens? Trainingen en zo hebben we alleen op papier staan. China heeft de beste trainingsfaciliteiten van allemaal. Ze zijn zelf al supergoed." 

Ze is er duidelijk over: "Ik neem honderd procent zeker een telefoon mee. Of het nou een telefoon van NOC-NSF is, mijn eigen telefoon, of één die ik laat screenen bijvoorbeeld." 

'China spioneert graag' 

Ronald Prins van het cybersecuritybedrijf Hunt & Hackett noemt de dreiging van surveillance 'niet irreëel'. "China spioneert graag, probeert altijd veel gegevens te krijgen. Of dat bij sporters net zo is als bij bijvoorbeeld journalisten is lastig in te schatten."

Het gevaar van je eigen apparatuur meenemen, is dat je misschien 'een cadeautje' uit China mee terugneemt, een programmaatje dat je in de gaten houdt bijvoorbeeld. Maar een andere telefoon meenemen is niet altijd de oplossing, waarschuwt Prins. Want als je die daar ter plekke gaat instellen ben je juist nog kwetsbaarder, is zijn inschatting. 

Wat China interessant kan vinden aan de sporters? Prins weet dat niet precies, mogelijk wil het land weten hoe goed de sporters in hun vel zitten. "Al is het risico dat het uitkomt denk ik groter dan dat het echt interessant is voor China." 

Hoe dan ook, Prins weet dat er iets geïnstalleerd kan worden waarmee 'ze' op je scherm mee kunnen kijken. "Journalisten hebben daar ook wel last van." 

De beveiligingsdeskundige adviseert de sporters om iemand anders, bijvoorbeeld vanuit Nederland, hun socialmediakanalen te laten beheren. En ze kunnen beter niet hun Gmail lezen of whatsappen. Er kan heel makkelijk worden meegelezen.

Talloze coronacontroles, afgeschermd ontbijten en lang alleen in je hotelkamer zitten. Skeletonster Kimberley Bos onderging het allemaal tijdens het olympische testevent in Peking afgelopen oktober.
Lees meer over
NOC/NSFWinterspelenVeiligheidMobiele telefonieAfluisterenHackenChina