Landen halen burgers terug

Vertrekken uit Oekraïne of toch blijven? 'Ik ben wel nerveus'

Door Pieter Munnik··Aangepast:
© Getty Vertrekken uit Oekraïne of toch blijven? 'Ik ben wel nerveus'
RTL

Nu de dreiging van een Russische aanval op Oekraïne steeds meer toeneemt, haalt een aantal landen alvast hun burgers terug. Ook Nederlanders staan er voor het dilemma: blijven, of toch nu al vertrekken? "Als het nodig is, ben ik binnen tien minuten op het vliegveld."

Het is inmiddels routine voor Henk Donners, die in Oekraïne de helft van het jaar lesgeeft op meerdere universiteiten in en rondom Kiev. Elke dag checkt hij de vluchten terug naar Nederland, om te kijken of hij zonder problemen weg kan komen.

Direct vertrekken

Mocht Rusland inderdaad tot een aanval overgaan, dan vertrekt hij direct, vertelt hij vanuit de Oekraïense hoofdstad. "Ik ben van binnen toch wel een beetje nerveus. Als het moet, dan heb ik mijn koffer zo gepakt."

Henk Donners in gesprek met studenten.© National University of Life in Ukraine
Henk Donners in gesprek met studenten.

Maar zolang het goed gaat, wil Henk in zijn geliefde Oekraïne blijven. Hij komt er al ruim twintig jaar en wil er zo lang mogelijk zijn werk blijven doen. "Op dit moment heb ik nog geen enkele reden om te vertrekken. Hier in Kiev zijn de mensen heel erg ontspannen. Je zou verwachten dat ze extra eten inslaan, maar dat is nog niet aan de hand." Behalve wat extra militairen op straat, ziet hij dat het dagelijks leven gewoon doorgaat.

Dilemma voor Hoekstra

De afgelopen dagen maakten het Verenigd Koninkrijk en Amerika bekend een aantal burgers terug te gaan halen. Het gaat om een deel van het ambassadepersoneel en hun familieleden. Ook Australië kwam met een dringende oproep aan 1400 landgenoten om Oekraïne direct te verlaten.

Nederland wil, net als Frankrijk en Duitsland, de ambassade in Kiev niet ontruimen, verklaarde minister Hoekstra gisteravond in Brussel. Personeel en eventuele familieleden mogen wel vrijwillig naar huis, mochten zij dat willen.

Hoekstra zei het 'een enorm dilemma' te vinden. "Je wilt aan de ene kant niet te vroeg weggaan. En aan de andere kant moet je er natuurlijk voor zorgen dat onze eigen mensen daar veilig zijn." De minister zei de situatie iedere paar uur opnieuw te bekijken.

'Onnodig risicovol'

In de Tweede Kamer klinkt kritiek op het besluit van minister Hoekstra. Zo noemt Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans het besluit om Nederlanders niet actief terug te halen 'merkwaardig en onnodig risicovol'.

Hij pleit daarnaast voor een negatief reisadvies voor heel Oekraïne. Nu is de kleurcode nog oranje. Reizigers wordt aangeraden om enkel te reizen als het echt noodzakelijk is, op eigen verantwoordelijkheid. Alleen Oost-Oekraïne en de Krim zijn nu rood gebied.

Geen paniek

De Nederlandse Arno Klijbroek bekijkt het met een lichte frons. Hij zit sinds 1997 in Kiev en heeft er een handelsfirma, die Nederlandse tulpen importeert en industriële machines voor de groenteverwerking. "Hier is alles rustig. Er is nog geen reden tot paniek. Ook het bedrijfsleven functioneert normaal."

Arno Klijbroek woont sinds 1997 in Oekraïne.
Arno Klijbroek woont sinds 1997 in Oekraïne.

Klijbroek houdt de situatie goed in de gaten, maar benadrukt dat Oekraïne al acht jaar met het conflict moet leven. "Zeker in het begin van het conflict was het best even spannend. Maar buiten Oost-Oekraïne merk je er nu weinig van."

Zelf houdt Klijbroek vertrouwen in een goede afloop. En anders verwacht hij niet dat de Russen snel in Kiev zullen zijn. "Het is een groot land, en Oekraïne zal zich hevig verdedigen. Ook voor mij moet er heel wat gebeuren wil ik hier vertrekken. Gesprekken vandaag in Nederland over een eventuele evacuatie vind ik echt de plank misslaan. Daar is de situatie hier niet naar. Oekraïne is geen Afghanistan." 

Kan president Poetin garanderen dat hij zich koest houdt in Oekraïne? Daarover is het Westen met Rusland in gesprek. De laatste tijd lopen de spanningen hoog op. Het Westen is bang dat de situatie in Oekraïne volledig gaat escaleren.
Lees meer over
Vladimir PoetinVolodymyr ZelenskyWopke HoekstraNAVOOorlog in OekraïneOekraïneRusland