VS: Rusland heeft tot wel 7000 extra troepen aan grens
De bewering van Rusland dat het troepen langs de grens met Oekraïne terugtrekt klopt niet, meldt een hoge functionaris van het Witte Huis. Rusland zou juist "tot wel 7000 extra troepen" hebben verzameld aan de grens met Oekraïne.
De Russische autoriteiten stelden gisteren dat ze troepen weghalen bij de grens. Ze gaven beelden vrij waarop te zien was dat tanks en andere legervoertuigen vertrokken. Dat leidde internationaal al tot kritische reacties.
'Valse claims'
"Alle inlichtingen die wij hebben, laten zien dat ze valse claims maken over de-escalatie, terwijl ze in het geheim mobiliseren voor een oorlog", vertelde de functionaris volgens CNN.
Ook de NAVO en Duitsland zeiden gisteren nog niets te bespeuren van de terugtrekking. NAVO-chef Jens Stoltenberg stelde al dat "het er juist op lijkt dat Rusland doorgaat met de militaire opbouw".
Ook meldde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Rusland met valse beschuldigingen over genocide aan het adres van Oekraïne een voorwendsel creëren voor een invasie.
Volkerenmoord
Dinsdag claimde de Russische president Vladimir Poetin nog dat Kiev een volkerenmoord pleegt in het oosten van Oekraïne. In die regio, ook wel bekend als de Donbass, zitten pro-Russische separatisten die sinds 2014 een oorlog voeren tegen het regeringsleger.
Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, stelt dat Moskou deze beweringen doet om een motief te hebben voor een invasie. "We hebben gezien hoe Russische functionarissen talloze verhalen in de media lieten verschijnen die als voorwendsel voor een invasie kunnen dienen."
Volgens een functionaris in het Witte Huis zal de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris nog deze week de Oekraïense president Volodimir Zelenski ontmoeten. Dat zal gebeuren rondom de veiligheidsconferentie in München, waar alle ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 aanwezig zijn.
'Krachtig signaal'
Harris zal Zelenski zaterdag treffen. Volgens de functionaris zal dat "een echte kans zijn om onze toewijding aan de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne te benadrukken".
Eerder deze week nodigde Zelenski de Amerikaanse president Joe Biden uit om Oekraïne te bezoeken, dat zou volgens de Oekraïense regeringsleider "een krachtig signaal" zijn en bijdragen aan de-escalatie.
DDoS-aanvallen van 'ongekende omvang' treffen Oekraïne
De DDoS-aanvallen die Oekraïense banken en ministeries deze week troffen, waren van "ongekende omvang". In de geschiedenis van het land werd er nooit eerder op zo'n grote schaal onrust gezaaid door een digitale aanval, stellen de Oekraïense autoriteiten.
De cyberaanvallen, die ook de website van het Oekraïense ministerie van Defensie troffen, begonnen op dinsdag en hielden ook gisteren aan. Paspoortaanvragen konden niet verwerkt worden, coronatoegangsbewijzen waren ontoegankelijk en pinautomaten werkten niet overal meer.
Oekraïense inlichtingendiensten stellen dat gezien de omvang er waarschijnlijk "een land" achter de aanvallen zit. Om welk land dat zou gaan, is niet duidelijk. In het verleden werd Oekraïne naar eigen zeggen getroffen door Russische hackers. Het Kremlin claimt niet betrokken te zijn.