Concrete plannen 'prematuur'

Moskou: te vroeg voor top Biden - Poetin

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPMoskou: te vroeg voor top Biden - Poetin
RTL

Het is nog te vroeg om een topontmoeting te organiseren tussen de Amerikaanse en de Russische president, Joe Biden en Vladimir Poetin. Dat zegt het Kremlin in reactie op berichtgeving over een mogelijk gesprek tussen Biden en Poetin.

"Er is overeenstemming dat de dialoog moet worden voortgezet op het niveau van ministers van Buitenlandse Zaken, maar praten over concrete plannen voor een top is prematuur", aldus de woordvoerder.

Volgens de Franse regering hebben de Verenigde Staten en Rusland 'in principe' ingestemd met een topontmoeting tussen de twee leiders. De top is voorgesteld door de Franse president Emmanuel Macron, nadat hij gisteren voor een tweede keer op één dag had gebeld met Poetin.

Alarmerende berichten

De top zou de steeds verder oplopende spanningen over Oekraïne moeten temperen. Westerse landen beschuldigen Rusland ervan Oekraïne binnen te willen vallen. Vooral de VS verspreiden alarmerende berichten.

Inlichtingendiensten VS: Rusland heeft dodenlijst voor Oekraïne
Lees ook

Inlichtingendiensten VS: Rusland heeft dodenlijst voor Oekraïne

De VS heeft de Verenigde Naties in een brief laten weten dat zij over 'geloofwaardige informatie' beschikt dat Rusland lijsten heeft samengesteld van Oekraïners 'die moeten worden gedood of naar kampen moeten worden gestuurd' na de bezetting van het land.

In de brief beweert de VS dat Rusland na een invasie van Oekraïne plannen heeft die onder meer martelingen, kidnappings en 'wijdverspreid menselijk lijden' omvatten. De plannen zouden zijn gericht op 'tegenstanders van de Russische acties'.

Extreem gespannen situatie

Moskou noemt de brief over de plannen 'een volstrekte leugen' en begrijpt óók niet waar de VS de dreiging van aanslagen in Rusland op baseren. Poetin heeft zijn Nationale Veiligheidsraad bijeengeroepen vanwege de 'extreem gespannen situatie' in Oekraïne. Daar wordt een wapenstilstand tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense regeringsleger steeds frequenter geschonden. Het Kremlin stelt vast dat die schendingen vooralsnog niet in aantal afnemen.

Het is druk in de wapenwinkels van Oekraïne. Door de spanningen met Rusland vrezen veel burgers voor een oorlog en slaan ze geweren in of nemen ze een wapentraining.
Lees meer over
RuslandOekraïneVerenigde Staten