EU komt met sancties tegen Russische bestuurders en banken
De Europese Unie werkt aan sancties tegen Rusland na de erkenning door Moskou van separatistische regio's in Oost-Oekraïne als onafhankelijke staten. Russische parlementariërs die aandrongen op de erkenning van de separatistische regio's en separatistenleiders krijgen een inreisverbod voor de Europese Unie. Ook vermogen van deze personen in de EU wordt bevroren.
Met dit pakket van sancties wordt vanavond of morgen ingestemd tijdens het spoedoverleg van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Volgens betrokkenen zijn alle Europese landen het erover eens dat er sancties moeten komen. Ook pro-Russische landen zoals Italië en Oostenrijk zijn het daarover eens. Alleen Hongarije moet nog definitief groen licht geven.
Handel inperken
Met de maatregelen moeten personen worden getroffen die betrokken zijn bij de spanningen rond Oekraïne. President Poetin en zijn minister van Buitenlandse Zaken worden niet door deze sancties getroffen. Zij staan niet op de lijst van personen die de toegang wordt ontzegt. Dat is om diplomatiek overleg met hen niet te hinderen.
Andere sancties beperken de toegang van de Russische overheid tot de Europese kapitaalmarkt. Daarmee moeten leningen aan Rusland om te gebruiken in de opstandige regio's, worden beperkt. Ook banken die het Russische leger financieren worden getroffen door de maatregelen van de EU.
Zwaardere sancties
Daarnaast wordt de Europese handel met de rebellenrepubliekjes Donetsk en Loehansk verder ingeperkt. De sancties worden nauw afgestemd met de Verenigde Staten en andere bondgenoten.
De EU houdt zwaardere economische sancties zoals afsluiting van het internationale betalingssysteem SWIFT nog achter de hand.
Geweren en munitie
Eerder vandaag zei premier Rutte al dat er sancties tegen Rusland komen omdat de Russische president Vladimir Poetin gisteravond de separatistische 'volksrepublieken' Donetsk en Loehansk heeft erkend. Als Russische troepen Oekraïne binnentrekken, is dat volgens Rutte reden voor zwaardere sancties.
Volgens Rutte staat momenteel onvoldoende vast dat van een inval sprake is. Poetin heeft aangekondigd troepen naar de republieken te sturen, onder het mom van een 'vredesmissie'.
Het kabinet maakte afgelopen vrijdag al bekend dat het honderd scherpschuttersgeweren, bijbehorende munitie en radars naar Oekraïne gaat sturen, zodat het land zichzelf kan verdedigen als Rusland binnenvalt. Nederland zal Oekraïense militairen gaan trainen in het gebruik van het materieel.