Wraakactie

Woedende Oekraïense matroos saboteert jacht steenrijke Rus op Mallorca

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Woedende Oekraïense matroos saboteert jacht steenrijke Rus op Mallorca
RTL

Op het Spaanse eiland Mallorca heeft een boze Oekraïense matroos geprobeerd een superjacht van een Russische oligarch tot zinken te brengen. Volgens de Spaanse politie ging het om een wraakactie vanwege de oorlog in Oekraïne.

Het jacht Lady Anastasia, dat 48 meter lang is en zo'n 7 miljoen euro waard is, lag in de jachthaven Port Adriano, toen het zaterdag doelwit werd van de sabotageactie.

Wapens voor leger

Een matroos uit Oekraïne die al tien jaar als boordmonteur op het schip werkt, ging door het lint nadat hij op tv beelden van de oorlog had gezien.

Volgens de Spaanse krant El Pais heeft de man verklaard dat de eigenaar van de Lady Anastasia de rijke Rus Alexander Mikheev is. Hij is baas van een bedrijf dat wapens produceert voor het Russische leger. 

Snezhana zit al vier dagen in een schuilkelder terwijl de oorlog over Oekraïne raast
Lees ook

Snezhana zit al vier dagen in een schuilkelder terwijl de oorlog over Oekraïne raast

De Oekraïner zag beelden van een flat in Oekraïne die door een raket was geraakt. Woedend ging hij naar het schip en opende allerlei kleppen, onder meer in de machinekamer. Het water stroomde naar binnen.

Hij vertelde een aantal van zijn collega's die aan boord waren - ook Oekraïners - dat ze het schip moesten verlaten. Zij schreeuwden terug dat hij gek was en begonnen het water weg te pompen.

Arrestatie

Inmiddels was de politie gealarmeerd. De Oekraïense zeeman verklaarde: "De eigenaar van dit schip is een crimineel die de kost verdient met het verkopen van wapens, waarmee Oekraïners worden vermoord."

Het schip liep flinke schade op, maar is door ingrijpen van de bemanning niet gezonken. De zeeman werd opgepakt, maar is inmiddels vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

Waar veel mensen Oekraïne willen ontvluchten, zijn er ook mensen die juist terug willen.
Lees meer over
JachtLink in bioSpanje