Zoveelste strafzaak

Volgende aanklacht tegen Poetincriticus Navalny: '15 jaar langer vast'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPVolgende aanklacht tegen Poetincriticus Navalny: '15 jaar langer vast'
RTL

Aleksej Navalny, de Russische oppositieleider die sinds januari 2021 vastzit, zegt dat de volgende aanklacht tegen hem alweer klaarligt. Daarbij hangt hem nog eens vijftien jaar celstraf boven het hoofd.

"Het blijkt dat ik een extremistische groepering heb opgericht om haat aan te wakkeren tegenover functionarissen en oligarchen", schrijft Navalny op  Twitter en Instagram. "En toen ze me in de gevangenis stopten, durfde ik er ontevreden over te zijn (domme ik) en riep op tot demonstraties. Daarvoor moeten ze tot 15 jaar bij mijn straf optellen."

De 45-jarige Navalny werd acht dagen geleden in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel voor verduistering en minachtig van de rechtbank. Die uitspraak volgde na een eerdere veroordeling voor oplichting, waarvoor hij begin 2021 ruim twee jaar celstraf kreeg opgelegd. Navalny zit sindsdien vast in een zwaarbeveiligd strafkamp, dat hij zelf omschrijft als een 'ondergrondse bunker'.

Russische oppositieleider Navalny veroordeeld tot nog eens negen jaar cel
Lees ook

Russische oppositieleider Navalny veroordeeld tot nog eens negen jaar cel

Showprocessen

De veroordelingen van Navalny worden internationaal gezien als showprocessen met een politiek motief. Navalny is al jaren de luis in de pels van president Vladimir Poetin. Hij vecht ruim tien jaar tegen corruptie in Rusland en schroomt daarbij niet om hooggeplaatste Russen, die veelal in luxe leven, persoonlijk aan te vallen.

Sinds hij zelf politiek actief werd, kwam Navalny in het vizier van Poetin. Als oppositieleider werd Navalny wereldberoemd toen hij in de zomer van 2020 werd vergiftigd met het zenuwgif novitsjok, een aanslag die hij ternauwernood overleefde. Er zijn stevige aanwijzingen en zelfs een door Navalny uitgelokte bekentenis dat de Russische geheime dienst FSB achter deze aanslag zat.

Lees meer over
Aleksej NavalnyVladimir PoetinRechtszaakBuitenlandse politiekGevangenisRusland