'Neem haar niets kwalijk'

Queen Elizabeth zegt feest af: best logisch, zeggen deze ouderen

Door Elise Spetter··Aangepast:
© RTL Nieuws Queen Elizabeth zegt feest af: best logisch, zeggen deze ouderen
RTL

Een bijzonder jubileum! In Groot-Brittannië vieren ze liefst vier dagen lang feest omdat koningin Elizabeth 70 jaar op de troon zit. Maar tot ieders spijt moet de 96-jarige vorstin haar tweede jubileumdag missen door 'ongemak'. Adriaan, ook 96 jaar, snapt de koningin als geen ander. "Ik vind het heel normaal dat ze op haar leeftijd een feest afzegt", zegt hij. "Ik neem haar niets kwalijk."

De eerste jubileumdag begon gisteren in Londen met een parade van paarden, militairen en muzikanten. De koningin zelf verscheen in de middag op het podium van Buckingham Palace, waarna vliegtuigen overvlogen. In de avond stak ze het baken aan, een 21 meter hoge boom die is opgebouwd uit 350 kleinere bomen. Na de ontsteking volgde een grote lichtshow.

Ongemak

Op haar tweede jubileumdag zou de koningin een dankdienst bijwonen in St Paul's Cathedral, maar die moest ze aan zich voorbij laten gaan. Ze had namelijk tijdens de festiviteiten gisteren enig 'ongemak' ervaren, aldus een verklaring van Buckingham Palace. Ze werd vervangen door haar opvolger, prins Charles. Morgen moet ze de paardenrennen in Epsom aan zich voorbij laten gaan: daar wordt ze vervangen door haar dochter prinses Anne.

Koningin Elizabeth zegt eigen dankdienst af na 'ongemak' gisteren
Lees ook

Koningin Elizabeth zegt eigen dankdienst af na 'ongemak' gisteren

We vroegen drie generatiegenoten van de Britse vorstin wat ze ervan vinden dat de koningin een dag in haar vierdaags jubileumfeest afzegt. Leny (86), Adriaan (96) en Pangalina (99) van woonzorglocatie Molenschot in Soest vertellen erover.

'Logisch dat je je niet goed voelt'

Leny begrijpt dat koningin Elizabeth de dienst afzegt vanwege haar gezondheid. "Ja, als je ouder bent, is het logisch dat je je soms niet zo goed voelt. Het is ook spannend voor haar", zegt ze. "Ik zou dat ook hebben gedaan hoor. Het maakt dan het niet uit of een heel land feest wil vieren of niet. Als je je niet goed voelt, kun je niet anders. Een persoon kan de boel dan behoorlijk in de war brengen, hé?"

Leny.© RTL Nieuws
Leny.

'Nieuwe normaal'

Volgens Anne Saenen, RTL Nieuws-correspondent in Groot-Brittannië, zegde koningin Elizabeth in het afgelopen halfjaar de ene na de andere verplichting af. "De zorgen daarover waren in eerste instantie groot", zegt ze. "Maar veel Britten lijken nu te accepteren dat de koningin op het laatste moment besluit ergens wel of niet bij te zijn. Het lijkt het nieuwe normaal te zijn geworden."

In het land is veel begrip voor de lastminuteafzeggingen. "Dat komt door de leeftijd van de koningin", aldus Saenen. "Iedereen is zich ervan bewust dat de koningin niet het eeuwige leven heeft, hoe onsterfelijk ze soms ook lijkt. Al denken de meeste Britten daar liever niet al te lang over na."

Adriaan heeft ook begrip voor de afzegging van de koningin. Hij is geboren in hetzelfde jaar als de vorstin en is daar trots op. "Wat dat betreft hebben we een bepaalde feeling", lacht hij. "I love the queen! Ze is zo'n fijne, rustige en bedeesde vrouw." 

Adriaan.© RTL Nieuws
Adriaan.

Hij denkt dat ze gewoon te druk is geweest gisteren. "Ik begrijp dan heel goed dat een vrouw van 96 jaar een festiviteit afzegt, dat is heel normaal", zegt hij. "Ik ben zelf militair geweest en als een generaal niet helemaal lekker was, sprak hij z'n troepen ook niet toe. Dus nee, ik neem haar niets kwalijk."

Aandacht waarderen

Pangalina (99) gooit het over een andere boeg. Ze snapt de koningin ook, maar denkt niet zozeer dat ze ziek is, maar gewoon moe. Dat zou Pangalina in elk geval wel zijn, als ze in de schoenen van Elizabeth stond. "Je moet telkens weer laten zien dat je alle aandacht waardeert, terwijl je dit soort feesten al 70 jaar lang meemaakt. Dat is echt vermoeiend", zegt ze. "Als je er zelf niet blij van wordt, maar veel andere mensen wel, gaat dat niet samen."

Pangalina.© RTL Nieuws
Pangalina.

Hoe Leny, Adriaan en Pangalina het zouden vinden als er dagenlang voor hen feest werd gevierd? "Ik zou dat geweldig vinden", zegt Adriaan. "Er spreekt toch een bepaalde waardering uit. Ik zou het ook zeker vol kunnen houden als ik kijk naar m'n gezondheid. Ik ben tot nu toe kerngezond geweest." Leny is ook enthousiast. "Ik zou dat heel bijzonder vinden." En Pangalina? "Nee, van mij hoeft het niet. Ik ben daar te oud en te moe voor."

Domper

Of de koningin zich de komende dagen nog ergens laat zien, is nog niet bekend. Voor Adriaan, Leny en Pangalina zou het een enorme domper zijn als ze nergens meer verschijnt. "Ik zou dat heel erg vinden, en moeilijk", zegt Adriaan. "Maar ze moet vooral aan zichzelf denken."

Koningin Elizabeth zit 70 jaar op de troon en is daarmee de langstzittende monarch ter wereld. Reden voor een feestje.
Lees meer over
Koningin Elizabeth IIQueenBritse koningshuisLink in bioGroot-Brittannië