Wereldwijde aandacht voor protest Nederlandse boeren: 'Stikstofbom ontploft'
Overal in de wereld is er aandacht voor de protesten van de Nederlandse boeren. Er wordt vooral bericht over de problemen: "De stikstofbom is ontploft in Nederland", maar een enkele krant heeft het ook over de oplossingen voor de problemen.
Nieuwssites overal ter wereld - van Afrika en Azië tot Zuid-Amerika en Australië - maken melding van de hevige boerenprotesten in ons land. Ook de Amerikaanse krant Washington Post houdt het bij een nieuwsbericht over 'boze boeren die snelwegen blokkeren'.
Veel landbouw op weinig land
Het Amerikaanse ABC News legt in een artikel uit wat het probleem is. 'Het probleem met stikstof is juist in Nederland zo erg omdat er veel intensieve landbouw is op een relatief klein stuk land.'
Het Spaanse persbureau Euronews schrijft dat het Nederlandse beleid voor een grote omwenteling zal zorgen bij de 'op één na grootste landbouwexporteur van de wereld, na de VS'. 'Op 17 miljoen inwoners zijn er 4 miljoen koeien, 12 miljoen varkens en 100 miljoen kippen.'
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
'Decennialang heeft Nederland niet voldaan aan de Europese normen voor stikstof', schrijft de Duitse Spiegel dat het verder heeft over 'een aanval met een mestwagen op het huis van landbouwminister Van der Wal'.
Wat meer verdieping vind je in The Financial Times. De Britse krant stuurde deze week een verslaggever naar Nederland om te zien hoe de Nederlandse landbouw op zoek gaat naar alternatieve manieren van 'boeren' om de klimaatdoelen te halen.
'Erger dan bij ons'
Veel aandacht voor de Nederlandse boeren in België, waar ook protesten zijn tegen het stikstofbeleid. 'De plannen van de Nederlandse regering gaan nog een stuk verder dan het stikstofakkoord van de Vlaamse regering', meldt de Standaard. 'Het protest is dan ook navenant.'
Eerder schreef de krant dat landbouw rond natuurgebieden in Nederland nagenoeg onmogelijk wordt. 'De stikstofbom is ontploft in Nederland', zo omschrijft het Gazet van Antwerpen het. Het nieuwe beleid zou een kantelpunt zijn.