Ruim miljoen misgelopen

Antwerpen schrijft al maand geen parkeerboetes uit door cyberaanval

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAntwerpen schrijft al maand geen parkeerboetes uit door cyberaanval
RTL

Handhavers in de stad Antwerpen kunnen al een maand geen boetes uitschrijven voor automobilisten die niet hebben betaald voor het parkeren. Dat komt omdat de stad is getroffen door een cyberaanval.

Dat gebeurde al op 6 december, toen sloeg hackerscollectief Play toe. Zij hebben gemeentes vaker als doelwit, dit keer was Antwerpen aan de beurt. Er werd 557 gigabyte aan overheidsgegevens gestolen waarna er een flink bedrag aan losgeld werd geëist.

Na een groot onderzoek van de gemeente bleek dat er geen gevoelige gegevens waren buitgemaakt, maar de impact van de aanval was wel groot.

Maand lang geen boetes

Zo kwam vandaag naar buiten, in berichtgeving van Het Laatste Nieuws, dat de stad al een maand geen parkeerboetes kan innen. Wie op een geldige parkeerplaats staat, maar niet betaalt, heeft geluk. Boetes voor foutparkeerders kunnen nog wel worden uitgeschreven.

Dat bevestigt de Antwerpse wethouder van Mobiliteit Koen Kennis in het artikel. "We werken hard aan een oplossing", vertelt hij. 

'1,2 miljoen misgelopen'

Volgens Belgische media is de stad door de niet-geïnde boetes ongeveer 1,2 miljoen euro misgelopen. Wethouder Kennis weet dat nog niet zo zeker, vertelt hij aan de zender VRT: "Het is heel moeilijk om vast te stellen om hoeveel euro het gaat. Bovendien zijn er mensen die natuurlijk wel hebben betaald, dat maakt het nog moeilijker om een berekening te maken."

Volgens Kennis hebben die mensen, ondanks dat ze geen boete zouden krijgen, het juiste gedaan: zich aan de wet gehouden. Kennis hoopt dat het boeteprobleem zo snel mogelijk is opgelost. Zeker nu er de komende dagen grote drukte wordt verwacht in de stad vanwege uitverkoop in de winkels.

'Net een vriendelijke helpdesk'
Lees meer over
ParkerenVerkeersboeteCybersecurityCyberaanvalHackenTechnologieBelgië