Beschuldigende vinger

Oud-president Bolsonaro veroordeelt bestorming, maar: 'Links deed het ook'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFPOud-president Bolsonaro veroordeelt bestorming, maar: 'Links deed het ook'
RTL

Oud-president Jair Bolsonaro veroordeelt de bestorming van Braziliaanse overheidsgebouwen, maar wijst op Twitter ook naar zijn politieke tegenstanders. "Vreedzame protesten zijn onderdeel van democratie. Maar het plunderen en binnendringen van overheidsgebouwen zoals vandaag is gebeurd, net als in 2013 en 2017 door links, vallen daar niet onder."

Bolsonaro ontkent dat hij iets te maken had met de ongeregeldheden. Verder schrijft hij dat hij zich als president altijd aan de grondwet heeft gehouden en democratie, transparantie en vrijheid altijd heeft gerespecteerd en verdedigd.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De nieuwe president Luiz Inacio Lula da Silva beschuldigde Bolsonaro gisteren van het ophitsen van zijn politieke volgers. Bolsonaro, die sinds eind vorige maand in Florida verblijft, wees die kritiek af en stelde dat Lula hier geen enkel bewijs voor heeft.

Honderden arrestaties

In de Braziliaanse hoofdstad Brasilia werden honderden aanhoudingen verricht na de bestorming van het hooggerechtshof, het parlementsgebouw en het presidentiële paleis. Berichten over het aantal arrestaties lopen uiteen van 200 tot 400.

Originele grondwet Brazilië weggeroofd door plunderaars
Lees ook

Originele grondwet Brazilië weggeroofd door plunderaars

De demonstranten waren Bolsonaro-aanhangers. Zij zijn nog steeds woedend over de beëdiging vorige week van de linkse Lula, die zijn verkiezingsoverwinning volgens hen aan fraude dankt.

Volgens buitenlandredacteur Fabio Bravo Rebolledo, die de situatie in Brazilië nauwgezet volgt, duurt het waarschijnlijk nog wel even voordat de rust in het land wederkeert:

Vooral de komende dagen zijn spannend.
Lees meer over
Jair BolsonaroLuiz Inácio Lula da SilvaBrazilië