Protesten Iran

Iraanse vrouwen verminkt: troepen schieten bewust op ogen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Iraanse vrouwen verminkt: troepen schieten bewust op ogen
RTL

Het neerslaan van de protesten in Iran wordt steeds grimmiger. Iraanse veiligheidstroepen schieten met opzet op de ogen van vrouwelijke demonstranten. Tientallen slachtoffers posten foto’s op Instagram waarop te zien is dat ze een oog zijn kwijtgeraakt. "Een doelbewuste actie, bedoeld om de vrouwen te vernederen."

Dat zegt Yasmijn Fataie, een 38-jarige jurist uit Amsterdam. Ze werd geboren in Iran en heeft veel contact met demonstranten daar. Zelf vluchtte ze 27 jaar geleden met haar ouders naar Nederland. Als politieke tegenstanders van het regime zaten haar vader en moeder lange tijd in de gevangenis. Yasmijn werd er geboren.

Deuren naar de ziel 

De verminking van vrouwelijke betogers is voor haar het bewijs dat het regime de voortdurende onrust als een ernstige bedreiging ziet. "Het gebruik van excessief geweld tegen vrouwen is een teken van angst. De ogen van een vrouw zijn haar schoonheid, de deuren naar haar ziel. Door die kapot te maken, proberen ze haar ziel kapot te maken."

Yasmijn werd geboren in Evin-gevangenis: 'Mijn zwangere moeder is gemarteld'
Lees ook

Yasmijn werd geboren in Evin-gevangenis: 'Mijn zwangere moeder is gemarteld'

Maar die tactiek lijkt niet te werken. Vrouwen die ernstig oogletsel opliepen door de rubberkogels en traangasgranaten die de Revolutionaire Garde afvuurde, tonen trots hun gezicht op Instagram. Een van deze vrouwen is Ghazal Ranjkesh, een rechtenstudent uit Bandar Abbas. Op 15 november vorig jaar schoten veiligheidstroepen haar in het rechteroog toen ze met haar moeder naar huis terugliep.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Na een operatie van drie uur om de kogels uit haar rechteroog te verwijderen, schreef ze op Instagram: 'Het laatste beeld dat mijn rechteroog opnam, was de glimlach van de man die op me schoot.' 

Hart klopt voor Iran

Elaheh Tavakkolian, een student uit Khoran, verloor half september vorig jaar ook een oog door een politiekogel. Ze schreef in een Instagram-bericht: "Drie maanden zijn verstreken en na drie oogoperaties lach ik nog steeds." In een ander bericht schreef ze: "Je hebt mijn oog geraakt, maar mijn hart klopt nog steeds voor Iran."

Elaheh verloor oog tijdens protest.
Elaheh verloor oog tijdens protest.

De protesten braken vorig jaar september uit, na de dood van Mahsa Amini. De 22-jarige vrouw van Koerdische afkomst stierf in de cel nadat ze door de politie was opgepakt omdat ze haar hoofddoek te los zou hebben gedragen.  

In 160 steden is sindsdien gedemonstreerd. Meer dan 20.000 mensen werden gearresteerd, zeker 522 mensen zijn omgekomen. 42 demonstranten hebben de doodstraf gekregen, blijkt uit cijfers van Human Rights Activist News Agency, een Iraanse mensenrechtenorganisatie, gevestigd in de VS.

Leeuwinnen

Yasmijn Fataie gelooft niet dat het Iraanse regime erin slaagt de protesten de kop in te drukken. Vooral vrouwen zullen blijven strijden voor vrijheid, denkt ze. "In Iran hebben we een soort gezegde: vrouwen zijn als leeuwinnen. Ze hebben moed en dapperheid in zich. En dat betekent dat ze terugvechten, hoe hard het geweld tegen hen ook is."

Lees meer over
HoofddoekIslamLink in bioIran