Tegen regeringsbeleid

440 agenten gewond bij Franse protesten, koning Charles stelt bezoek uit

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFP440 agenten gewond bij Franse protesten, koning Charles stelt bezoek uit
RTL

De protesten tegen het regeringsbeleid in Frankrijk worden steeds heftiger. Overal in het land waren gisteren rellen en opstootjes. In totaal raakten zo'n 440 agenten gewond. 457 mensen zijn gearresteerd.

Vanwege de ongeregeldheden heeft de Britse koning Charles zijn driedaagse staatsbezoek aan het land uitgesteld. Het bezoek, waarin zowel Parijs als Bordeaux zou worden aangedaan, zou aanstaande zondag beginnen.

900 branden

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin gingen gisteren ruim een miljoen mensen de straat op, maar vakbonden hebben het over 3,5 miljoen demonstranten. Bij de rellen werden zo'n 12.000 agenten ingezet.

Op veel plaatsen werd brand gesticht, zoals voor het gemeentehuis van Bordeaux. In Parijs werden gisteren volgens de autoriteiten zeker 900 brandjes gesticht.

De volgende grote protestdag tegen de pensioenhervorming is dinsdag, maar het is vrijwel dagelijks erg onrustig in Franse steden. Dagelijks wordt er betoogd tegen de pensioenhervorming van de regering van president Macron en van premier Borne.

Ook rellen in Toulouse© AFP
Ook rellen in Toulouse

De hervorming is door het parlement gedrukt met behulp van een artikel uit de grondwet. Om de wetgeving te stoppen moest de Franse Tweede Kamer afgelopen maandag de regering ten val brengen, maar daar was net geen meerderheid voor.

Kritiek op politie

Op de Parijse politie is veel kritiek naar aanleiding van wat critici 'willekeurige of preventieve aanhoudingen' noemen. Veel arrestanten zijn snel weer vrijgelaten, maar volgens de politiechef is dat niet noodzakelijkerwijs omdat er geen verdenking van een strafbaar feit was, maar omdat wegens tijdgebrek vaak afwegingen moeten worden gemaakt.

Op de Parijse politie is veel kritiek.© AFP
Op de Parijse politie is veel kritiek.

De politie wordt er ook van beschuldigd buitensporig hard op te treden tegen betogers. Zo ligt de oproerpolitie onder meer onder vuur over het insluiten en isoleren van groepjes demonstranten, wat onwettig zou zijn. Een linkse oppositiepartij heeft naar aanleiding van incidenten de onmiddellijke ontbinding van een speciale eenheid van de oproerpolitie geëist, meldden Franse media.

Waar gaat het om?

  • De Franse regering ziet de kosten van pensioenen al jaren stijgen en het bestaande stelsel dekt de uitgaven niet.
  • Het stelsel moet met ingrijpende aanpassingen zichzelf gaan bedruipen in 2030.
  • Vakbonden en hun grote aanhang vinden de wijzigingen onrechtvaardig en onnodig.
  • Omstreden zijn onder meer de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar en wijzigingen van voorwaarden waaraan moet worden voldaan voor men aanspraak kan maken op een volledig pensioen.
  • Veel Fransen werken in het huidige stelsel al tot hun 67ste omdat ze onvoldoende jaren hebben gewerkt om een eerder pensioen te kunnen genieten.
Emmanuel Macron wil dat de Fransen tot hun 64ste doorwerken in plaats van tot hun 62ste. Twee derde van de Fransen is ertegen, want voor veel mensen voelt het pensioen als een bevrijding.
Lees meer over
Emmanuel MacronPensioenenDemonstratiesFrankrijk