Plaatsing kernwapens Rusland in Belarus 'vooral bedoeld als signaal aan Westen'
De Russische aankondiging om tactische kernwapens te gaan stationeren in Belarus, is vooral bedoeld als herinnering aan het Westen dat Rusland een kernmacht is. Dat zegt Paul van Hooft van het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) .
"Het is een manier om te zorgen we aan de Russische kernwapens blijven denken", zegt hij. "Kernwapens zijn toch het meest intimiderende wapen dat over is." Ook het opschorten – maar niet opheffen – van het nucleaire verdrag met de VS was volgens hem een voorbeeld van de Russische president Poetin die de westerse bondgenoten eraan wil herinneren dat zijn land nog altijd de mogelijkheid heeft kernwapens in te zetten.
Onder Russische controle
Poetin kondigde gisteren aan dat er Russische tactische kernwapens vanaf deze zomer in Belarus zullen worden geplaatst. Ze blijven wel onder Russische controle staan.
Feitelijk verandert daardoor nauwelijks iets aan het dreigingsbeeld, zegt Van Hooft. "Er zijn allerlei wapens in Rusland die Europa kunnen raken. Er verandert wat dat betreft niet veel. De wapens kunnen hetzelfde vanuit Belarus als vanuit Rusland."
Tactische kernwapens zijn kernwapens met een kleinere lading dan de zogenoemde 'strategische' kernwapens, zodat ze op het slagveld zouden kunnen worden ingezet.
'Nucleaire gijzelaar'
In Oekraïne zijn ze ook niet erg onder de indruk van de aankondiging. Een topadviseur van president Zelensky denkt dat vooral Belarus hier slachtoffer van wordt. "Het land zal hierdoor enorm destabiliseren." Belarus komt volgens hem nu nog meer onder directe invloed van Rusland. "Belarus is een nucleaire gijzelaar van het Kremlin."
De Verenigde Staten lieten gisteren al weten dat ze in de Russische aankondiging geen aanleiding zien om hun eigen strategie te veranderen. De NAVO liet zich vandaag in vergelijkbare bewoordingen uit. Wel noemde de verdragsorganisatie de Russische retoriek 'gevaarlijk en onverantwoordelijk'.