Rechtsextremisme lijkt genormaliseerd op scholen in Duitse deelstaat Brandenburg
Leerlingen die trots op de foto gaan terwijl ze een Hitlergroet doen, rechtsextremistische leuzen in de school en medescholieren die racistisch worden bejegend. Het zijn een paar voorbeelden van de problemen die momenteel spelen op scholen in de Duitse deelstaat Brandenburg. Rechtsextremisme lijkt voor sommige leerlingen de normaalste zaak van de wereld.
Een maand geleden trokken anonieme leraren in een brandbrief aan de bel. Ze beschreven daarin de incidenten waar ze dagelijks mee worden geconfronteerd. Maar op welke school ze les gaven, lieten ze achterwege. De brief zorgde voor landelijke verontwaardiging.
Zo viel niet alleen te lezen dat het schoolmeubilair met hakenkruizen wordt besmeurd. Ook zouden leerlingen rechtsextremistische muziek laten horen en antidemocratische leuzen door de schoolgangen schreeuwen.
Extreemrechtse cultuur
Inmiddels is bekend dat het om een middelbare school in het plaatsje Burg gaat. Maar uit onderzoek van publieke omroep rbb24 blijkt dat de gebeurtenissen geen uitzondering zijn. Ook op andere scholen uit de omgeving blijkt de extreemrechtse cultuur onder leerlingen te heersen.
"Leerlingen plakken met tape een Hitlersnor op hun gezicht en doen een Hitlergroet", vertelt derdeklasser Jakob aan ARD-Politikmagazin. "Andere leerlingen groeten vervolgens terug." Ook zouden mensen met een donkere huidskleur worden uitgemaakt voor 'ratten' en te horen krijgen dat ze 'terug moeten gaan'. Leerlingen die de daders aanspreken, worden vervolgens zelf buitengesloten.
In gesprek met rbb24 laten meerdere leerlingen ook screenshots zien van de interne klassenapp van een school in Spremberg. Er wordt bijvoorbeeld gestemd of witte mensen wel of niet het N-woord mogen zeggen. De uitkomst laat zich raden, al kiest een derde voor nog een andere antwoordoptie: 'aap'.
Een leerling uit Burg probeert aan ARD de heersende cultuur te verklaren. Volgens hem krijgt iemand meer status als hij laat zien wat hij durft. Ook zou het door leeftijdsgenoten als 'cool' kunnen worden beschouwd.
"Maar sommigen doen ook mee, omdat ze bang zijn dat ze anders worden buitengesloten", legt hij uit. Zo kan de groep steeds groter worden, omdat iedereen er onderdeel van wil uit maken.
Gezamenlijke Hitlergroet
Een goed voorbeeld daarvan is een foto waarop een groep van ongeveer twintig leerlingen op een sportveldje trots poseert. Een aantal heft een hand in de lucht. Ze zijn tussen de 13 en 15 jaar oud.
Politieke jeugdverkiezing
Een docent uit Burg vertelde dat er twee jaar geleden een politieke jeugdverkiezing werd gehouden op zijn school. Daarbij haalden de partijen AfD en NPD een meerderheid.
Alternative für Deutschland, AfD, is een rechts-populistische partij. In 2018 opende het een meldpunt om linkse leraren aan te geven. De Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, is een extreemrechtse partij, die in Duitsland door sommigen wordt gezien als plek voor neonazi's.
Jörg Müller van de Brandenburgse Veiligheidsdienst vertelt aan ARD dat rechtsextremisme is verankerd in de Brandenburgse samenleving. Hij noemt de cultuur 'giftig', omdat er zowel oude als nieuwe rechtsextremisten zijn. Denk hierbij aan hooligans, uitsmijters en handelaren.
Uitbannen
Docenten pleiten voor een zerotolerancebeleid. Ze roepen de Duitse politiek op om meer maatschappelijk werkers op scholen aan te nemen, zodat rechtsextremisme, homofobie en seksisme wordt uitgebannen.