Nederlandse bestelling

Toch geen Zwitserse Leopard-tanks voor Oekraïne: in strijd met neutraliteit

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© iStockToch geen Zwitserse Leopard-tanks voor Oekraïne: in strijd met neutraliteit
RTL

Het Zwitserse parlement heeft een exportvergunning voor Leopard 1-tanks voor Oekraïne afgewezen. Onder meer Nederland had zich voor de tanks gemeld.

Het Zwitserse defensiebedrijf Ruag wil de tanks aan het buitenland verkopen en vroeg daarom om de vergunning. Maar export van de tanks zou in strijd zijn met de neutraliteitspolitiek van het land, vindt het parlement.

Nederland had samen met Duitsland en Denemarken eerder aangekondigd dat het 'ten minste' honderd Leopard 1-tanks wilde leveren aan Oekraïne. De tank is de voorloper van de moderne Leopard 2. Nederland hoopte 96 van de tanks van het Zwitserse Ruag te kopen.

Legertop over offensief Oekraïne: hoogtepunt moet nog komen
Lees ook

Legertop over offensief Oekraïne: hoogtepunt moet nog komen

Defensie laat in een reactie aan RTL Nieuws weten het besluit van de Zwitserse regering te respecteren en naar andere opties te kijken. Een groot aantal van de beloofde honderd tanks zou via Denemarken en Duitsland inmiddels ook al geleverd zijn.

Traditionele neutraliteit

Zwitserland is van oudsher neutraal als het gaat om oorlogen. Het land houdt zich daarom zoveel mogelijk buiten de door Rusland gestarte oorlog in Oekraïne, al heeft het wel de Russische invasie veroordeeld en sancties opgelegd aan de Russen.

Het land worstelt al maanden met de export van wapens aan Oekraïne door anderen. Als landen wapens van Zwitserland willen kopen en doorsturen naar een ander land, moeten de Zwitsers daar toestemming voor geven.

Volgens de huidige regels mogen in Zwitserland gefabriceerde wapens niet worden doorgegeven aan landen die in oorlog of een gewapend conflict zijn. Zwitserland krijgt daardoor veel kritiek uit het buitenland.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Oorlog in OekraïneWapenDefensieZwitserland