Mee naar huis

Joe Biden niet vervolgd voor 'moedwillig' meenemen geheime documenten

Door RTL Nieuws / ANP / AP··Aangepast:
© AFPJoe Biden niet vervolgd voor 'moedwillig' meenemen geheime documenten
RTL

Er wordt geen aanklacht ingediend tegen de Amerikaanse president Joe Biden voor het mee naar huis nemen van geheime documenten. Dat heeft een speciale onderzoeker bekendgemaakt.

Biden nam verschillende documenten mee naar huis, onder meer over de Amerikaanse oorlog in Afghanistan. Sommige documenten zouden volgens persbureau AP zijn aangetroffen in verhuisdozen in zijn garage, waar ook 'gewone huishoudelijke voorwerpen' in te vinden waren.

Het handelen van Biden werd onderzocht door Robert Hur, een zogenoemde 'special counsel'. Hur stelt dat er verschillende redenen zijn om de president niet te vervolgen. Zo heeft hij mogelijk sommige documenten mee naar huis genomen toen hij nog in functie was als vicepresident van Barack Obama. In die functie mocht hij de documenten meenemen.

Rechts Amerika ziet complot rond Taylor Swift en Joe Biden
Lees ook

Rechts Amerika ziet complot rond Taylor Swift en Joe Biden

Het rapport is verder wel kritisch op de manier waarop Biden met de documenten omging. VS-correspondent Erik Mouthaan vertelt: "Hoewel de aanklager zegt dat er geen reden is om Biden te vervolgen, noemt hij als een van de argumenten ook dat de jury in een rechtszaak alleen maar medelijden zou krijgen met Biden. Omdat ze niet zouden kunnen constateren of hij mentaal wel in staat zou zijn geweest om zoiets bewust te doen."

"Dat is best een gekke bewoording, waar het Witte Huis dan ook woedend op heeft gereageerd", zegt Mouthaan. "Voor het kamp Trump is dit precies het verhaal dat zij ook willen verspreiden over Biden, dat hij niet meer in staat is om de juiste beslissingen te maken. Daarnaast noemen ze het klassenjustitie omdat tegen Trump een soortgelijke zaak loopt waarin hij wel wordt vervolgd. Maar belangrijk verschil daarin is dat Biden de documenten teruggaf, terwijl Trump dit weigerde en ook loog over dat hij die in zijn bezit had. Daarnaast wordt hem kwalijk genomen dat hij de documenten ook liet zien aan bezoekers in zijn buitenverblijf."

Presidentsverkiezingen

Het onderzoek naar het meenemen van de geheime documenten zorgde voor een grote last op de schouders van Biden, die zich kandidaat heeft gesteld voor herverkiezing. Het onderzoek nam een jaar in beslag.

Beluister onze podcast over Amerikaanse politiek

Erik Mouthaan en Sophie van der Meer praten je wekelijks bij over de Amerikaanse politiek. Beluister de laatste aflevering hier.

Lees meer over
Joe BidenDonald TrumpVerenigde Staten