Vrees voor burgerslachtoffers

Internationale druk op Israël neemt toe nu leger aan de poorten van Rafah staat

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© SIPA Press FranceInternationale druk op Israël neemt toe nu leger aan de poorten van Rafah staat
RTL

Het Israëlische leger is voornemens om 'hoe dan ook' de Stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook binnen te vallen, zegt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De internationale druk op Israël neemt ondertussen toe. Er wordt gevreesd voor veel burgerslachtoffers als Israël de overbevolkte stad binnenvalt.

Hamas waarschuwt Israël niet door te gaan met de geplande aanval op Rafah. Als het leger Rafah aanvalt, dan 'legt dat een bom' onder de onderhandelingen over de uitwisseling van gijzelaars, zegt een Hamas-leider via een eigen televisiestation. Hamas houdt nog meer dan honderd Israëliërs gegijzeld.

Evacuatiebevelen

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn veel Palestijnen naar het zuiden van Gaza gevlucht. Het Israëlische leger heeft voor veel noordelijke regio's evacuatiebevelen afgegeven. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron schat dat meer dan de helft van de populatie in Gaza momenteel in of rond Rafah verblijft, meldt de Britse omroep BBC.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot, vreest dat er 'veel burgerslachtoffers' zullen vallen bij een Israëlische inval. "Dit is niet te rechtvaardigen." De minister roept op berichtenplatform X op tot een wapenstilstand.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Werken aan plan'

Toch blijft Netanyahu erbij dat het Israëlische leger de stad zal binnenvallen. "Zij die zeggen dat we in geen geval Rafah binnen moeten gaan, zeggen feitelijk: verlies de oorlog", zei hij tijdens een interview met de Amerikaanse zender ABC News.

'Ik ben zo bang, help': Palestijns meisje na 12 dagen dood gevonden in Gaza-Stad
Lees ook

'Ik ben zo bang, help': Palestijns meisje na 12 dagen dood gevonden in Gaza-Stad

Tijdens het interview werd Netanyahu gevraagd waar de geschatte 1,4 miljoen mensen die in Rafah verblijven dan naartoe moeten. Hij antwoordde daarop dat zij naar de door luchtaanvallen verwoeste gebieden ten noorden van de stad kunnen gaan, waar het Israëlische leger Hamas heeft verdreven.

"We werken nu aan een gedetailleerd plan", stelt de premier. Hoe lang dat nog duurt, wilde hij niet zeggen. "Maar we zullen het doen."

'Enige manier om oorlog te winnen'

Netanyahu heeft het leger opgedragen om evacuatiebevelen af te geven in Rafah. Hij stelt dat het niet mogelijk is om de oorlog te winnen, zonder Hamas 'volledig te elimineren'. Het voorstel van Hamas voor een wapenstilstand van ruim vier maanden heeft de Israëlische premier afgewezen.

Verschillende hulporganisaties stellen dat het evacueren van zo veel mensen niet mogelijk is, meldt de BBC.

De coördinator van humanitaire hulp van de Verenigde Naties, Jamie McGoldrick, stelt dat de mensen in Rafah überhaupt nergens heen kunnen. "De regio's die als veilig zijn aangemerkt, zijn niet langer veilig", zei hij tegen de BBC.

Sinds het uitbreken van de oorlog zijn meer dan 27.900 mensen in Gaza omgekomen, meldt het Palestijnse gezondheidsministerie onder controle van Hamas.

Van de 36 ziekenhuizen in Gaza zijn er nog maar 14 over.
Lees meer over
Oorlog tussen Hamas en Israël