Ook Nederland doet mee

Oekraïne krijgt over een jaar 1 miljoen drones van westerse coalitie

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© EPAOekraïne krijgt over een jaar 1 miljoen drones van westerse coalitie
RTL

Een door Letland geleide groep landen, waaronder Nederland, wil Oekraïne over een jaar een miljoen drones leveren.

Volgens de Letse minister van Defensie Andris Spruds is het 'op dit moment de belangrijkste taak om Oekraïne van deze zeer noodzakelijke technologieën te voorzien, vooral omdat er nog steeds een tekort aan munitie is'.

Concurrerende defensie-industrieën

De drones moeten worden geleverd op 24 februari 2025, de verjaardag van de Russische invasie van Oekraïne. De invasie is volgens Spruds niet alleen een conflict tussen Oekraïne en Rusland, maar ook een botsing waarbij concurrerende defensie-industrieën betrokken zijn.

Recordaantal raketten en drones op Oekraïne - en er komt nog veel meer aan
Lees ook

Recordaantal raketten en drones op Oekraïne - en er komt nog veel meer aan

Het Verenigd Koninkrijk deed gisteren al uit de doeken dat Oekraïne meer drones zou krijgen. Er wordt 200 miljoen pond (233 miljoen euro) uitgetrokken om de onbemande  toestellen te produceren, meldde het Britse ministerie van Defensie.

VK voornaamste droneleverancier

Het Verenigd Koninkrijk behoort tot de belangrijkste bondgenoten van Oekraïne. Het land verwacht daar dit jaar zo'n 2,5 miljard pond voor uit te trekken en wil daarmee ook de voornaamste droneleverancier van Oekraïne worden. Nederland voorziet Oekraïne ook van veel andere militaire hulp en heeft onder meer F-16-jachtvliegtuigen toegezegd.

De toezegging van de bondgenoten, waartoe bijvoorbeeld ook Duitsland behoort, komt op het moment dat de Europese Unie de levering in maart van een miljoen artilleriegranaten aan Kyiv met enkele maanden heeft uitgesteld. In Washington wordt een Amerikaans hulppakket geblokkeerd door een patstelling in het Congres.

Volgens de Estse buitenlandse Inlichtingendienst heeft het Kremlin ongeveer drie tot vier keer zoveel artillerie als de Oekraïense strijdkrachten. Ook heeft het zijn munitieproductie vorig jaar opgevoerd tot vier miljoen eenheden, vergeleken met 600.000 granaten in 2022. En het aantal drones dat Rusland op Oekraïne heeft afgestuurd, loopt ook in de vele duizenden.

Defensiedeskundige Patrick Bolder: "Oekraïne heeft afgelopen jaar heel veel geld gestoken in de drone-industrie. Hiermee raakt het Rusland ver achter het front op de gasindustrie en infrastructuur."
Lees meer over
Volodymyr ZelenskyVladimir PoetinEuropese UnieNAVOOorlog in OekraïneWapenDronesOekraïneRusland