Advies Verenigd Koninkrijk

Zomervakantie terug naar vier weken? In Spanje denken ze daar heel anders over

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPZomervakantie terug naar vier weken? In Spanje denken ze daar heel anders over
RTL

De schoolvakantie in de zomer zou moeten worden teruggebracht naar vier weken. Althans, dat is wat een onderzoeksgroep in het Verenigd Koninkrijk adviseert. Het zou beter zijn voor de leerlingen. Als het wordt doorgevoerd, is dit de kortste zomervakantie in Europa. In Spanje duurt de zomervakantie tot wel elf weken, al vinden ouders daar dat het wel wat minder kan.

Nu duurt de Britse zomervakantie officieel nog zes weken. Maar volgens de Nuffield Foundation, een prominente liefdadigheidsinstelling die zich vooral op onderwijs richt, zou de kortere zomervakantie goed zijn voor de leervaardigheid van de leerlingen. Zo zouden veel leerlingen tijdens een langere zomervakantie een groot deel van de stof vergeten. 

Kabinet laat schoolvakanties ongewijzigd, geen kortere zomervakantie
Lees ook

Kabinet laat schoolvakanties ongewijzigd, geen kortere zomervakantie

In ruil daarvoor krijgen ze op andere momenten in het jaar, tijdens de herfstvakantie en de voorjaarsvakantie, niet één, maar twee weken vrij. "Twee weken vrij in oktober en februari geeft de leerlingen een broodnodige vakantie tijdens de zwaarste perioden van het jaar", schrijft één van de onderzoekers.

Dat zou het welzijn van de leerlingen vergroten en ervoor zorgen dat ouders die het minder breed hebben, de kosten van de oppas of buitenschoolse opvang beter over het jaar kunnen verdelen. 

"Wat heb je eraan?"

Britse ouders zijn verdeeld, ziet correspondent Anne Saenen. "Er zijn genoeg mensen die er wat in zien. Zo kun je bijvoorbeeld je vakanties beter over het jaar spreiden. Maar er zijn ook ouders die zeggen: oktober en februari zijn al van die grauwe maanden, wat moet je dan met een week extra vakantie?"

En dat is niet het enige bezwaar. Want je kunt je vakanties misschien wel spreiden – de vrees is juist dat iedereen straks tegelijk op vakantie gaat. "Als de hele zomervakantie in vier weken wordt gepropt, krijg je een soort exodus", zegt Saenen. "Dan worden de vakanties dus ook duurder, wat ook niet fijn is voor de minderbedeelde gezinnen."

Daarbij zijn de vakanties in Groot-Brittannië al redelijk over het jaar verspreid. Elke zes weken les wordt afgewisseld met ten minste een weekje vakantie. 

Zomervakanties in Europa

Nederland, Denemarken, Duitsland, en het Verenigd Koninkrijk hebben de kortste zomervakanties in Europa: allemaal rond de zes weken.

De langere vakanties vind je over het algemeen in Zuid-Europa. Denk aan Griekenland, Portugal, Spanje en Turkije. Maar ook in Ierland duurt de vakantie vaak langer dan tien weken. Italië spant de kroon met zo'n dertien weken zomervakantie.

Hoe anders is dat in Zuid-Europa. Neem Spanje bijvoorbeeld. Daar wordt ook al jarenlang een discussie gevoerd over het inkorten van de zomervakantie. Die is er daar niet zes, maar liefst tien weken. "In de praktijk zelfs elf", zegt correspondent Richard Hogenkamp.

Daar staat tegenover dat de Spanjaarden tijdens het jaar weer veel minder vakantie hebben dan de Engelsen, of wij hier in Nederland. Ze hebben twee weken kerstvakantie en nog een week vakantie rond Pasen, maar dat was het wel.

"In Spanje redeneren ze eigenlijk precies andersom als in het Verenigd Koninkrijk", zegt Hogenkamp. "Ze zeggen hier juist dat te veel onderbrekingen tijdens het jaar leerlingen uit hun ritme haalt. Dan hebben ze liever één goede vakantie."

'Veel te warm'

Desondanks zijn de meeste Spaanse ouders wel degelijk voor het inkorten van de zomervakantie: zo'n 75 procent vindt die te lang. "Enerzijds natuurlijk omdat ouders geen idee hebben hoe ze hun kind elf weken moeten zien te vermaken. Zelf hebben ze niet zo'n lange vakantie."

De andere, relatief nieuwe factor, zijn de stijgende temperaturen in de Spaanse zomer. "Spanjaarden kunnen nu eigenlijk alleen in de zomer op vakantie", zegt Hogenkamp. "Oftewel, als het 42 graden is. Ze zouden het ook wel eens fijn vinden om met wat aangenamere temperaturen aan de kust te zitten."

Maar waarom dan toch nog steeds die lange vakanties? Eén van de factoren is diezelfde temperatuur in de zomer. "Een mogelijk probleem is dat veel scholen helemaal geen airco hebben", zegt Hogenkamp. "Dus je kunt niet even denken: zetten we die kinderen lekker op school in de airco en dan zijn we er weer vanaf."

En zelfs als je op elke school een airco installeert, lijkt de keuze voor een kortere zomervakantie nog ver weg. Spanje heeft zeventien autonome districten die allemaal moeten instemmen met de wijziging. "Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen."

© ANP/Shutterstock

Terug naar Groot-Brittannië dan, want ook daar lijkt een verandering in het systeem nog ver weg. "De regering heeft wel andere dingen aan het hoofd", zegt Saenen. "Bovendien speelt deze discussie al jaren. En zijn er ook veel onderzoekers die, net als in Spanje, juist precies het tegenovergestelde betogen."

Vakantie is luxe

Ouders zijn er, onlangs de uiteenlopende meningen, volgens haar dan ook nauwelijks mee bezig. "Je moet je bedenken dat het voor Britten veel minder gewoon is om op vakantie te gaan dan in Nederland. Dat is een luxe die alleen voor de sociaal-economische middenklasse (of daarboven) is weggelegd, en die is hier niet zo groot. Sterker nog: we zitten sinds een paar jaar in een behoorlijke recessie, dus die groep wordt zelfs steeds kleiner."

Lees meer over
Anne SaenenRichard HogenkampVakantieMiddelbare schoolSpanjeGroot-Brittannië