Dierenwelzijnswet

Hondenclub bang voor fokverbod teckels in Duitsland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockHondenclub bang voor fokverbod teckels in Duitsland
RTL

De Deutscher Teckelklub, de grootste vereniging voor fokkers van teckels, vreest dat het fokken van de 'kortbenige honden met lange ruggen' verboden wordt. Dat zou komen door een aanpassing van de dierenwelzijnswet.

Duitse media schrijven dat in het nieuwe wetsvoorstel van minister Cem Özdemir van Dierenwelzijn strengere criteria staan voor het voorkomen van dierenleed bij fokken. Het fokken van honden met kenmerken die 'pijn, lijden of schade' kunnen veroorzaken, zou daarin worden verboden. Het zou daarbij onder meer gaan om kaalheid, een verkorte levensduur, afwijkingen van het skelet en misvormde tanden.

Teckelverlamming

Die criteria zijn volgens de fokkers zo vaag, dat bijna alle honden ze hebben. Bij teckels zijn de afwijkingen van het skelet het probleem. Teckels hebben korte benen door een afwijking in het kraakbeen, waar specifiek op wordt gefokt. Die afwijking zorgt bij veel teckels voor teckelverlamming, een specifiek soort hernia die ontstaat door de combinatie van korte pootjes en een relatief lange rug.

Man die labradoedel fokte, heeft spijt: 'Heb een monster gecreëerd'
Lees ook

Man die labradoedel fokte, heeft spijt: 'Heb een monster gecreëerd'

Volgens de teckelvereniging moeten alle fokkers van raszuivere honden vrezen voor de nieuwe wet, waarin ook een verbod zou staan op het fokken van honden met een genetische afwijking.

'Alle honden anders dan de wolf' 

Volgens de fokvereniging kan dat worden geïnterpreteerd als alle honden die afwijken van de wolf. "Want de term 'afwijkingen' betekent vooral: afwijkend van het normale", tekent de krant Bild op uit de verklaring van de vereniging.

De vereniging noemt volgens het Duitse t-online onder meer beagles, Jack Russels, cockerspaniëls en dwergschnauzers. 

In een poging de wet tegen te houden, roept de president van de fokvereniging alle leden op om contact op te nemen met politici die zij kennen en hen uit te leggen wat de wet zou betekenen voor het fokken van teckels. "Het is belangrijk om de teckel nu te beschermen tegen ideologische krachten", zegt hij.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
HondDierenDierenwelzijnDuitsland