World Central Kitchen schort koken op na dood medewerkers in Gaza: 'Rampzalig'
In Gaza zijn bij een Israëlische luchtaanval zeven medewerkers van World Central Kitchen (WCK) om het leven gekomen. De hulporganisatie wil het koken van maaltijden opschorten in het oorlogsgebied en dat is rampzalig, zegt Midden Oosten-verslaggever Pepijn Nagtzaam.
Volgens Nagtzaam zal de situatie in Gaza nog nijpender worden nu WCK geen hulp meer biedt.
"Het is een nieuwe klap voor de voedselvoorziening, en de situatie was al dramatisch. Het feit dat WCK twijfelt om door te gaan zal ook doorwerken bij andere hulporganisaties. En de nood is enorm hoog", zegt hij.
Catastrofale schaal
"Twee miljoen mensen hebben honger op catastrofale schaal. Er is veel te weinig voedsel, en als dat er al is, ligt het bij de grens opgeslagen of in Cyprus. De grenscontroles door het Israëlische leger zijn enorm streng, omdat er grondig onderzocht wordt of er tussen de lading geen spullen voor Hamas tussen zitten. En als er al voedseltrucks doorheen komen zijn er ook binnen Gaza nog veel checkpoints. Bovendien zijn er ook nog plunderingen van de konvooien, dus het voedsel komt vaak niet op de goede plekken terecht."
De gedode hulpverleners kwamen van een pakhuis van WCK waarin voedsel ligt opgeslagen dat vanuit Cyprus naar Gaza is gebracht, zegt Nagtzaam.
WCK-tekens
"Drie auto's werden aangevallen toen zij in konvooi over de kustweg naar het zuiden reden. Twee van de drie voertuigen waren duidelijk gemarkeerd met WCK-tekens, de andere auto niet. Het ging om personenvervoer, er werd geen voedsel vervoerd, de gedode WCK-medewerkers maakten deel uit van een vrijwilligersteam met coördinerende taken."
Nagtzaam zegt erg onder de indruk te zijn van het werk van WCK in Gaza. "Het is een hulporganisatie die is opgericht door de Spaans-Amerikaanse chef-kok José Andrés en die het net even anders doet dan andere. Ik heb ze ook in Oekraïne bezig gezien, en na de verschrikkelijke aardbeving in Turkije. Op de zwaarst getroffen plekken doen ze waar ze goed in zijn: maaltijden koken, en dat is wat mensen in ramp- of oorlogsgebieden vaak het hardst nodig hebben."
Standaardreactie
Het Israëlische leger heeft zijn 'oprechte deelneming' uitgesproken over de dood van de zeven hulpverleners. Daniel Hagari, de hoogste Israëlische militaire woordvoerder, zegt dat het incident 'op het hoogste niveau wordt beoordeeld'. Er zal volgens hem een onafhankelijk onderzoek worden gestart dat 'ons zal helpen het risico te verkleinen dat een dergelijke gebeurtenis zich opnieuw zal voordoen'.
Een standaardreactie, volgens Nagtzaam. "Bij dit soort incidenten roept het Israëlische leger altijd dat er onderzoek zal worden gedaan. Maar verantwoordelijkheid wordt niet genomen."
Later op de dag maakte premier Benjamin Netanyahu bekend dat het Israëlische leger 'onbedoeld onschuldige mensen in Gaza had geraakt'.
De hulpverleners kwamen uit Australië, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Palestijnse gebieden. Een van de slachtoffers had zowel de Amerikaanse als de Canadese nationaliteit.
Wereldwijde kritiek
De aanval wordt wereldwijd bekritiseerd. Zo noemt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Cameron het nieuws dat de hulpverleners zijn gedood 'verschrikkelijk': "Het lijkt erop dat er Britten zijn gedood, wij doen er alles aan om deze informatie te verifiëren." Cameron noemt het essentieel dat hulpverleners beschermd worden: "We hebben Israël verzocht om het incident onmiddellijk te onderzoeken."
Ook Polen en Spanje hebben Israël gevraagd op te helderen wat er precies is gebeurd. De VS reageerde eveneens geschokt en EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft aangedrongen op een onderzoek.