'Meer hulp nodig'

Zelensky: tekort afweerraketten dreigt voor Oekraïne

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© U.S. Army / AbacapressZelensky: tekort afweerraketten dreigt voor Oekraïne
RTL

Als Rusland het land zo intensief blijft aanvallen als de laatste weken, komt Oekraïne binnenkort luchtafweerraketten tekort. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een tv-interview.

In het vraaggesprek op de Oekraïense televisie zegt Zelensky dat 25 Patriot-afweersystemen nodig zijn om Oekraïne volledig te kunnen verdedigen tegen Russische aanvallen vanuit de lucht. 

De afgelopen dagen drong hij geregeld aan op meer hulp vanuit het buitenland. "Een nieuw luchtverdedigingssysteem zou de situatie fundamenteel kunnen veranderen", zei hij donderdag. "Het is volkomen onaanvaardbaar dat zoveel landen in de wereld nog steeds nadenken over hoe ze terreur kunnen bestrijden, terwijl er maar een paar politieke beslissingen nodig zijn."

Wapens op afbetaling

Zelensky zegt dat hij openstaat voor Amerikaanse wapenhulp op krediet. Liever nu de wapens op afbetaling, dan over een jaar gratis, zegt hij. "We zullen elke optie accepteren." Het idee voor wapens op krediet komt van Donald Trump, die in november wil terugkeren in het Witte Huis. 

De Republikeinen, waar Trump toe behoort, blokkeren al maanden het vrijgeven van 60 miljard dollar aan militaire steun aan Oekraïne. Volgens Zelensky is het zonder Amerikaanse hulp voor Oekraïne moeilijk om successen te boeken op het slagveld en zichzelf te blijven verdedigen. 

Verbijstering bij aanval op Charkiv

Ook de afgelopen nacht waren er weer Russische aanvallen. Een aanval in Charkiv, de op één na grootste stad van het land, kostte zes mensen het leven. Tien mensen raakten gewond. "Ik stond verbijsterd om me heen te kijken", vertelt een bewoner in deze video:

Volgens de burgemeester van Charkiv is bij de aanvallen veel schade aangericht aan onder meer aan flatgebouwen, kantoren, een winkel en een benzinestation. Op verschillende plekken in de stad brak brand uit na de droneaanval, even na middernacht.

Droneaanvallen

Charkiv, in het noordoosten van Oekraïne, is de afgelopen weken vaak het doelwit van Rusland. In de nacht van woensdag op donderdag kwamen er zeker vijf mensen om het leven, onder wie toegesnelde reddingswerkers, bij Russische droneaanvallen.

Opnieuw over en weer droneaanvallen Oekraïne en Rusland, Zelensky dringt aan op hulp
Lees ook

Opnieuw over en weer droneaanvallen Oekraïne en Rusland, Zelensky dringt aan op hulp

Lees meer over
Oorlog in OekraïneWapenOekraïne