Met hamer en beitel

Bejaarde activisten proberen eeuwenoude Magna Carta te vernielen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Just Stop OilBejaarde activisten proberen eeuwenoude Magna Carta te vernielen
RTL

Twee klimaatactivisten hebben geprobeerd de Magna Carta te vernielen. Dat lukte niet, omdat het eeuwenoude document achter glas wordt bewaard. De daders zijn een oud-biologiedocent van 85 jaar oud en een 82-jarige dominee.

De twee vrouwen protesteerden uit naam van de Britse klimaatorganisatie Just Stop Oil. Het gaat om Judy Bruce (85) en Sue Parfitt (82), melden Britse media

Op beelden is te zien hoe de twee de vitrine in het British Museum waar de Magna Carta in bewaard wordt, met een hamer en beitel te lijf gaan. Vervolgens halen ze een protestvlag met de tekst 'de overheid breekt de wet' tevoorschijn.

Bekijk hier hoe de twee te werk gingen: 

De schade viel mee. De tachtigers kwamen niet verder dan een barst.

Er zijn wereldwijd vier exemplaren van de Magna Carta. Twee daarvan worden in het museum in Londen bewaard.

Document uit 1215

Het document werd in 1215 opgesteld. Er staat in vastgelegd dat de macht van de koning niet absoluut is en dat hij niet boven de wet staat.

"Dit beroemde document gaat over de rechtsstaat en over opstaan tegen machtsmisbruik", zeiden de activisten na hun actie. "Onze regering breekt haar eigen wetten. Staat de regering boven de wet?"

Oceaan was 420 dagen op rij warmer dan ooit, experts staan voor raadsel
Lees ook

Oceaan was 420 dagen op rij warmer dan ooit, experts staan voor raadsel

De Britse bibliotheek bevestigt dat twee mensen geprobeerd hebben het glas rondom het document te breken. De beveiliging is ingeschakeld en ook de politie is gebeld. De ruimte waar het document bewaard werd, blijft voorlopig dicht. 

Just Stop Oil voert regelmatig acties uit in Groot-Brittannië, bijvoorbeeld bij wegen, kunstwerken en vliegvelden. De actiegroep wil dat de regering in Londen voor 2030 stopt met het gebruik van fossiele brandstoffen.

Lees meer over
OlieDemonstratiesKlimaatveranderingGroot-Brittannië