Afhankelijk van China

Westerse sancties drukken Poetin steviger in Xi Jinpings armen

Door Roland Smid··Aangepast:
© AFP / Pedro PardoWesterse sancties drukken Poetin steviger in Xi Jinpings armen
RTL

De Russische president Poetin landt vandaag in China voor een tweedaags bezoek. Daar ontmoet hij zijn belangrijkste partner, de Chinese leider Xi Jinping. Kenners wijzen op groeiende Russische afhankelijkheid van China. Maar Chinese angst voor westerse sancties kan voor Poetin roet in het eten gooien.

Het bezoek komt op een tumultueus moment voor de Russische leider. Nog maar een week geleden werd hij geïnaugureerd voor zijn vijfde termijn als president. Hij verving tevens zijn minister van defensie Sergej Sjoigoe voor de econoom Andrey Belooesov. Volgens kenners een teken van onrust in het militaire leiderschap van het land, dat in februari 2022 Oekraïne binnenviel en nog altijd een felle oorlog voert in dat land.

Mogelijk sancties op Chinese banken

China heeft die invasie nooit veroordeeld, en dat leidt tot veel scepsis in het Westen over Pekings bedoelingen. Al sinds het begin van de oorlog zijn er vermoedens dat China Poetins oorlogsmachine voedt. Zo stelt de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken dat China onder meer halfgeleiders en machinewerktuig levert. Dat zijn op zichzelf geen wapens, maar die worden volgens Blinken wel gebruikt door het leger.

De Amerikanen overwegen dan ook sancties op Chinese bedrijven die dit soort goederen leveren, én op de Chinese banken die de handel financieren.

Hoe Rusland en China hun banden versterken: 'Blok tegen het Westen'
Lees ook

Hoe Rusland en China hun banden versterken: 'Blok tegen het Westen'

En dit boezemt China angst in: het wil niet dat Chinese banken geen zaken meer kunnen doen met het Westen als gevolg van sancties. In de maanden maart en april zakten de exportcijfers naar Rusland al flink. Hoogleraar Frank Pieke, verbonden aan de National University of Singapore, stelt dat de Amerikaanse dreigementen met sancties effect sorteren. "Rusland heeft China veel harder nodig dan andersom. Rusland heeft een toename in bilaterale handel nodig, vooral goederen uit China. Dat betekent strategische goederen voor de oorlogsmachine maar ook zaken als voedsel, consumentengoederen en meer."

'Poetin heeft drie wensen'

Kenners zien het bezoek zo snel na Poetins inauguratie als teken dat hij een flinke wensenlijst heeft. Volgens Max Hess van het Amerikaanse Foreign Policy Research Institute heeft Poetin drie belangrijke wensen: Chinese steun voor zijn avontuur in Oekraïne, meer toegang tot de Chinese financiële markten en voortgang in de aanleg van de nieuwe gaspijplijn tussen beide landen, een project dat al jaren vertraging oploopt. "We zien eigenlijk maar weinig voortgang op al deze punten", zegt Hess tegenover CNBC. "Poetin gaat naar China om te kijken wat hij kan krijgen."

Ontmoetingen tussen beide leiders doen vaak stof opwaaien. Zo spraken ze elkaar in februari 2022, tijdens de Olympische Spelen in Peking. Vlak daarna viel Poetin Oekraïne binnen. Bij een ontmoeting vorig jaar drukte Xi Poetin op het hart dat ze samen aan het begin stonden van veranderingen die de wereld 'in geen honderd jaar' gezien heeft. "Jij en ik sturen die veranderingen", voegde Xi er destijds aan toe.

Lees meer over
Vladimir PoetinXi JinpingStaatsbezoekenChinaRusland