Veel onvrede

Indiase premier Modi claimt overwinning, maar zege lang niet zo groot als verwacht

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPIndiase premier Modi claimt overwinning, maar zege lang niet zo groot als verwacht
RTL

De zittende premier Narendra Modi lijkt de zege in de parlementsverkiezingen in India niet meer te kunnen ontgaan. Na het tellen van zo'n 60 procent van de stemmen heeft zijn partij meer dan 272 zetels binnengehaald. In het parlement zijn 543 zetels te verdelen. De uitslag is op zich niet verrassend, maar de overwinning is bij lange na niet zo overweldigend als Modi de afgelopen tijd met veel bravoure had aangekondigd.

De Nationale Democratische Alliantie (NDA), een coalitie van Modi's hindoenationalistische BJP met andere, kleinere partijen, heeft tot nu toe 294 zetels binnengehaald. Er moeten nog stemmen geteld worden. Maar Modi heeft via X de overwinning inmiddels geclaimd.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Al voor de verkiezingen was de verwachting dat de NDA weer een meerderheid zou behalen en de exitpolls bevestigden dat beeld. Maar de exitpolls gaven geen eenduidig beeld over het aantal zetels voor de NDA en staan erom bekend het nog weleens verkeerd te hebben. 

Miljoenen Indiërs ontevreden

In 2019 kwam de partij nog uit op 353 zetels. "De uitslag is echt een flinke dreun voor premier Modi", zegt Zuidoost-Azië-correspondent Thom Schelstraete. “Hij beloofde voor de verkiezingen een monsterzege met meer dan 400 van de 543 zetels in het Indiase Lagerhuis. Maar in plaats daarvan raakt hij met zijn BJP-partij de meerderheid in datzelfde huis kwijt." 

Modi’s coalitie blijft nog wel de grootste. "Veel Indiërs zijn erg enthousiast over Modi’s beleid waarin hij hindoenationalisme combineert met economische vooruitgang”, legt Schelstraete uit. “Religie is erg belangrijk in India. Met een miljard Hindoes kan een hindoenationalist als Modi altijd op veel stemmen rekenen."

Dat Modi’s BJP nu alsnog miljoenen stemmen minder krijgt, komt volgens Schelstraete door de groeiende zorgen in India. "Zo zijn er veel Indiërs die zelf niks merken van de economische vooruitgang."

Exitpolls India: zittend premier Modi wint opnieuw de verkiezingen
Lees ook

Exitpolls India: zittend premier Modi wint opnieuw de verkiezingen

Volgens Schelstraete komt dat door inflatie en de grote ongelijkheid. "Maar ook door de werkloosheid, die flink is gestegen. Er zijn simpelweg te weinig banen. Jongeren klagen dat ze na hun studie met hun papiertje nergens aan de slag kunnen. Bedrijven kunnen juist kiezen uit miljoenen sollicitanten, probeer daar maar eens tussen te komen."

Naast de economische uitdagingen zijn er ook zorgen over Modi’s hindoenationalisme. "Hindoes zien in hem iemand die hun geloof beschermt en de hindoegemeenschap sterker maakt", zegt Schelstraete. "Maar de Indiase moslimgemeenschap, met 200 miljoen in de minderheid, is bezorgd over het groeiende hindoenationalisme. Dat levert meer onderdrukking en religieus geweld op dat gericht is tegen moslims."

"Tijdens de campagne noemde Modi moslims nog 'infiltranten'. Modi verklaarde later het niet zo bedoeld te hebben, maar dat neemt de zorgen niet weg. Wel kan deze verkiezingsuitslag impact hebben op die hindoe-nationalistische agenda van Modi. Hij zal veel meer moeten gaan samenwerken met andere partijen en heeft een sterkere oppositie tegenover zich.”

India hield vanaf 19 april zes weken lang parlementsverkiezingen. De inwoners van het land konden in zeven fases, verschillend per regio, naar de stembus. Een logistieke monsterklus, zoals deze video laat zien:

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Narendra ModiVerkiezingscampagnesVerkiezingenHindoeïsmeIslamMoslimsIndia