Voormalig brandweerman bekent kort voor zijn dood tien 'angstaanjagende' bankovervallen
Een 73-jarige Australiër heeft bekend dat hij tien bankovervallen heeft gepleegd. Dat deed hij in de rechtbank, nadat hij toestemming had gekregen voor euthanasie omdat hij ernstig ziek is.
Australische media schrijven dat de man tussen 2004 en 2014 overvallen pleegde op banken in de omgeving van de stad Adelaide in het zuiden van Australië.
Bicycle bandit
Omdat hij er vaak vandoor ging op de fiets, kreeg hij de bijnaam bicycle bandit. Hij maakte bij de overvallen op kleine bankfilialen iets meer dan 220.000 euro buit (359.000 Australische dollar).
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Tot zo'n acht maanden geleden wist de man, die tientallen jaren als politieagent en brandweerman had gewerkt, uit handen van de politie te blijven. Toen werd zijn DNA gekoppeld aan twee overvallen en kwam de politie erachter dat kogels die na de overvallen werden gevonden overeenkwamen met een wapen dat hij in zijn bezit heeft. Toch bleef hij tot vandaag ontkennen.
Terminaal ziek
Maar vandaag in de rechtbank gaf de man, die terminale kanker heeft, toe de tien overvallen te hebben gepleegd. Niemand wist ervan, bezwoer hij, zelfs zijn vrouw en andere naaste familie niet. Hij durfde zijn criminele daden naar eigen zeggen niet aan hen op te biechten, uit angst dat ze hem zouden verlaten.
Kym Parsons, zoals de man heet, luisterde geëmotioneerd naar slachtofferverklaringen. Meerdere slachtoffers hebben last van posttraumatische stress, angsten en depressies.
'Egoïstische acties'
Eén van hen kreeg kort na de overval een auto-immuunziekte, schrijft ABC News, volgens haar artsen veroorzaakt door stress. Een ander slaapt slecht, is het plezier in haar werk verloren, heeft last van flashbacks en moeite om mensen te vertrouwen.
"Ik wil mijn oprechte excuses aanbieden voor het trauma dat ik bij jullie heb veroorzaakt", zei Parsons geëmotioneerd in de rechtbank. Hij zei de vijftien slachtofferverklaringen 'meerdere keren' te hebben gelezen. "Jullie hadden allemaal het recht om je veilig te voelen op jullie werk, thuis en in jullie gemeenschap. En met mijn egoïstische acties heb ik dat van jullie afgenomen."
Parsons zegt geen excuus te hebben voor zijn gedrag. "Mijn gedachten waren niet logisch en irrationeel, en de laatste tien jaar heb ik geprobeerd te rehabiliteren en hulp en vergeving gezocht, maar ik kon niet ontsnappen aan mijn schaamte en acties."
Gestolen geld teruggeven
"Ik zou willen dat ik het verleden kon veranderen voor ons allemaal, maar dat is uiteraard niet mogelijk. Ik hoop dat ik door schuld te bekennen, te bekennen dat ik de bankovervallen heb gepleegd, het gestolen geld terug te geven en mijn oprechte excuses aan te bieden, wat afsluiting kan bieden, en in de loop van de tijd een kans om eroverheen te komen."
Waarom Parsons na zijn 50ste besloot banken te overvallen, vertelde hij niet. Hij hoort eind volgende week welke straf hij krijgt. Volgens zijn advocaat gaat hij ervan uit dat hij achter de tralies zal overlijden.