Biden wil niet vertrekken, zijn team houdt angstvallig de peilingen in de gaten
Joe Biden is niet van plan om zijn gooi naar het Witte Huis op te geven, melden media in de VS. Na familieberaad besloot de president om niet in te gaan op pleidooien in linkse media en van sommige donateurs om zijn kandidatuur in te trekken.
"Hij denkt dat hij nog steeds de beste kaarten heeft om Trump te verslaan", zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. "En zijn team is bezig met een furieuze poging om de opstand binnen eigen gelederen in de kiem te smoren."
Noodvergadering
Het team van Biden hield op maandag een ingelaste 'conference call' met vermogende donateurs. Verschillende van hen hadden namelijk aan de media laten weten dat zij geen geld meer zouden uittrekken om Biden verkozen te krijgen, omdat ze schrokken van diens mentale toestand tijdens het debat dat CNN vorige week organiseerde.
Mouthaan: "Sommige rijke aanhangers trekken in een verkiezingsjaar tientallen miljoenen uit voor hun partij, en als die mensen wegvallen kan dat grote gevolgen hebben. Maar de grootste prestatie van de campagne is dat nog geen enkele belangrijke verkozen democraat heeft gepleit voor het vertrek van Biden."
Steunbetuigingen
Biden kreeg steun van zittende senatoren, maar ook van oud-president Barack Obama die erop wees dat hij ook wel eens slecht presteerde in debatten en dat Joe moet blijven. Maar de meeste democraten houden zich op de vlakte. "Ze wachten op de eerste gedegen peilingen na het debat. Als democraten in de doorslaggevende staten opeens wegzakken, kan de roep om een nieuwe lijsttrekker toenemen", zegt Mouthaan.
In de eerste week van augustus wordt de uitslag van de voorverkiezingen vastgelegd door de democratische partij, dus daarna kan er niets meer gewijzigd worden. De 'opstandelingen' (onder wie de hoofdredactie van de gezaghebbende New York Times) hopen dat Biden voor die tijd de eer aan zichzelf houdt, maar de kans daarop lijkt klein.
Nieuwe rol voor Kamala Harris
Het lijkt duidelijk dat de Biden-campagne zijn boodschap moet aanpassen. Op maandagen lanceerden ze een nieuwe spotje waarin Biden verklaart: "Ik weet dat ik geen jonge man ben, maar ik weet hoe ik deze baan moet uitvoeren." Maar Mouthaan denkt ook dat er een grotere rol komt voor de vicepresident.
"Kamala Harris werd meteen na het debat ingezet om de schade te beperken. Zij verscheen op CNN om Biden te verdedigen. Ze kwam daar krachtig en rustig over. Daarom denk ik dat we haar meer zullen zien. Het is ook mogelijk dat de campagne gaat benadrukken dat Biden zich heeft omringd met capabele mensen. De boodschap is daarmee: er is een team, hij staat er niet alleen voor, je hoeft je geen zorgen te maken over zijn mentale gezondheid."
Beluister onze podcast over Amerikaanse politiek
Erik Mouthaan en Sophie van der Meer praten je wekelijks bij over de Amerikaanse politiek. Beluister de laatste aflevering hier.