Toenemende spanningen

Is oorlog aanstaande tussen Hezbollah en Israël? 'Wel iets nieuws gebeurd'

Door Toine van Sandijk··Aangepast:
© Jamal Awad/XinhuaIs oorlog aanstaande tussen Hezbollah en Israël? 'Wel iets nieuws gebeurd'
RTL

Is een totale oorlog tussen Israël en de Libanese militie Hezbollah dit weekend een stapje dichterbij gekomen? Op de bezette Golanhoogten kwamen zaterdagavond zeker twaalf tieners om toen een raket vanuit Libanon daar explodeerde. "Een aantal partijen danst op de vulkaan en die komen steeds dichter bij de krater te dansen."

Al maanden houden het Midden-Oosten en de rest van de wereld de adem in. Zal de oorlog tussen Israël en Hamas zich uitbreiden naar andere delen in het Midden-Oosten? Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober vuren Israël en Hezbollah geregeld raketten af op elkaar. Het door Iran gesteunde Hezbollah is een bondgenoot van Hamas en wil met de aanvallen steun betuigen aan Hamas.

Voetbalveldje

Door de luchtaanvallen over en weer hebben al tienduizenden Israëliërs en Libanezen aan de grens hun huizen moeten verlaten. Ook vielen al honderden doden, vooral aan Libanese kant. In juni vuurde Hezbollah nog 160 raketten op één dag af op Israël, de grootste aanval sinds het begin van de oorlog. Het was een reactie op de dood van een hooggeplaatste Hezbollah-commandant door een Israëlische luchtaanval.

"Maar gisteren is er wel iets nieuws gebeurd", zegt Patrick Bolder, als defensiespecialist verbonden aan de denktank HCCS. "Voor Israël is dit wel een trigger om harder terug te slaan."

Dat bevestigt Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam. "Het feit dat nu beelden rondgaan van uiteengereten kinderen, komt heel hard binnen in Israël. Dat wordt gezien als onacceptabel."

Een raket explodeerde op een voetbalveldje in Majdal Shams. Zeker twaalf tieners werden dodelijk getroffen. In deze video is te zien hoe ze worden begraven: 

Elf van de twaalf kinderen die gedood werden bij een raketaanval worden begraven.

In de afgelopen tien maanden werden niet eerder zoveel mensen bij een aanval vanuit Libanon gedood. Het gebeurde op de door Israël bezette Golanhoogten, een gebied waar Israël het sinds 1967 voor het zeggen heeft. Voorheen werd het gebied gecontroleerd door Syrië.

De omgekomen tieners waren druzen. Dat is een religieuze geloofsgemeenschap. "Gaat Israël bij een gedode Israëliër in Tel Aviv net zo hard terugslaan als bij twaalf druzische kinderen?", vraagt Bolder zich hardop af.

© RTL Nieuws

"Aan Israël nu de taak om te laten zien dat het geen onderscheid tussen etnische bevolkingsgroepen maakt", zegt Bolder. "Anders kunnen de druzen denken: wij doen er niet toe."

Dreigementen

Volgens Israël zit Hezbollah achter de aanval. De militante terreurbeweging ontkent dat en stelt dat de raket afkomstig was van het Israëlische afweergeschut.

"Hezbollah zal een hoge prijs betalen, eentje die het nog niet betaald heeft", dreigde de Israëlische premier Netanyahu. De Israëlische generaal Halevi sprak over 'een volgende fase in de gevechten'.

"Het kan zijn dat er sprake is van een nieuwe fase in het conflict", zegt Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam. "Maar dat kan je pas achteraf zeggen. Tot die tijd zijn het maar woorden. Beide partijen proberen zich zo te bewegen dat zij in controle blijven en alvast kunnen anticiperen op een tegenreactie."

Een reactie van Israël bleef niet uit. Vannacht voerden Israëlische gevechtsvliegtuigen meerdere aanvallen uit op 'terreurdoelen' van Hezbollah, waaronder wapenopslagplaatsen. Onduidelijk is of daarbij doden of gewonden zijn gevallen. Ook is het de vraag of het daarbij blijft.

Op dit moment overlegt Netanyahu met zijn veiligheidskabinet over de situatie. "Als het bij deze reactie blijft, haalt het Midden-Oosten opgelucht adem", zegt Nagtzaam. "Maar het lijkt erop dat Israël nog meer vergeldingsacties zal uitvoeren."

Strijders van Hezbollah worden begraven nadat ze zaterdag werden gedood bij een Israëlische luchtaanval in het zuiden van Libanon.  © EPA/WAEL HAMZEH
Strijders van Hezbollah worden begraven nadat ze zaterdag werden gedood bij een Israëlische luchtaanval in het zuiden van Libanon.

Regionaal conflict

Maar de vrees is dat het conflict zich verder uitbreidt in het Midden-Oosten. Hezbollah is relatief zwaar bewapend. Geschat wordt dat de militante groepering ruim 100.000 raketten en drones tot zijn beschikking heeft. Dat arsenaal is vele malen groter dan Hamas. Ook de strijders zijn goed getraind.

"Hezbollah is een goed uitgeruste strijdgroep en beschikt over zeer zware wapens", zegt Nagtzaam. "In Israël is men echt bang voor Hezbollah. Onder burgers in Israël en Libanon wordt met angst gekeken naar deze ontwikkelingen."

Daarom verwacht Bolder dat Israël zich een stuk terughoudender op zal stellen. Hezbollah is namelijk in staat om het gehele grondgebied van Israël te raken.

"Dat zou echt een existentiële bedreiging voor Israël betekenen. En op het moment dat Israëls voortbestaan in gevaar is, dan ga ik ervan uit dat Amerika zich achter Israël gaat scharen." Ook bestaat een kans dat Iran zich in de oorlog gaat mengen. Dat zou betekenen dat Israël op meerdere fronten moet gaan vechten.

"We zien de laatste tijd in het Midden-Oosten vooral escalatie in plaats van de-escalatie", besluit Bolder. "Een aantal partijen danst op de vulkaan en die komen steeds dichter bij de krater te dansen." 

Lees meer over
Benjamin NetanyahuIsraëlLibanonPalestijnse gebieden