Venezuela verbreekt banden met zeven landen die verkiezingsuitslag bekritiseren
Venezuela trekt zijn diplomatieke staf terug uit zeven Latijns-Amerikaanse landen die de recente verkiezingsoverwinning van president Nicolás Maduro in twijfel trekken. Volgens de autoriteiten haalde de zittende president bij die verkiezingen 51,2 procent van de stemmen.
Het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verwerpt in een verklaring de 'interventionistische acties en verklaringen' van de regeringen van Argentinië, Chili, Costa Rica, Peru, Panama, Dominicaanse Republiek en Uruguay. Deze landen ondertekenden een gezamenlijke verklaring waarin werd gevraagd om een volledige herziening van de uitslag van de verkiezingen van afgelopen zondag.
Peru uitgezet
Peru ondernam na het besluit van Venezuela meteen actie: de Venezolaanse diplomaten die in Peru zijn, moeten binnen 72 uur het land hebben verlaten. Het Peruaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet dit weten in een verklaring waarin het de 'serieuze en willekeurige beslissingen van vandaag door het Venezolaanse regime' aanhaalde.
Maandag eisten de negen Latijns-Amerikaanse landen een spoedvergadering van de organisatie van Amerikaanse staten (OAS) waarin werd besloten om een herziening te vragen. De landen zeggen ernstig bezorgd te zijn over de officiële uitslag van de Venezolaanse verkiezingen. Ook de Verenigde Staten en de Europese Unie trekken verkiezingsuitslag in twijfel.
In Venezuela zelf zijn op verschillende plaatsten protesten uitgebroken tegen de volgens demonstranten frauduleuze stemming. Anderen zijn vooral verdrietig dat Maduro – volgens hen onterecht – de winst claimt: