Maduro is 'bereid om te worden ondervraagd' over verkiezingswinst
De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft gezegd bereid te zijn bewijs te leveren van zijn verkiezingswinst. Nu de druk op hem vanuit binnen- en buitenland toeneemt lijkt de president toch twijfels over de geldigheid van zijn overwinning weg te willen nemen.
Zondag werden de officiële resultaten van de Venezolaanse verkiezingen bekend. Volgens die gegevens behaalde de socialistische president Maduro ruim 51 procent van de stemmen. Hij is sinds 2013 aan de macht.
Maar op die uitslag kwam veel tegenspraak, vooral uit rechtse hoek. De oppositie in Venezuela beweert dat haar kandidaat Edmundo Gonzalez Urrutia de rechtmatige winnaar van de verkiezingen is. Zij zeggen dat de telling van ongeveer 90 procent van de stemmen aantoont dat Urrutia meer dan dubbel zoveel stemmen heeft gekregen als Maduro.
Protesten
Gisteren zei Maduro in een persconferentie dat Urrutia en oppositieleidster María Corina Machado 'achter de tralies' moeten worden gezet na de protesten die uitbraken tegen de verkiezingsuitslag. Daarbij viel volgens mensenrechtenorganisaties, onder welke Human Rights Watch, al zeker tien doden en werden honderden mensen opgepakt.
Ze hebben 'bloed aan hun handen' en 'zullen nooit aan de macht komen', aldus de president over Urrutia en Machado.
Maduro heeft nu gezegd dat hij bereid is om bewijs te leveren van zijn winst. "Ik ben bereid om te worden opgeroepen en ondervraagd, en in alle opzichten te worden onderzocht door de verkiezingsautoriteiten", zei hij. De afgelopen dagen wilde de president hier nog niet aan meewerken.
'Niet democratisch'
Een van de weinige onafhankelijke waarnemers bij de verkiezingen, het in de VS gevestigde Carter Center, kondigde dinsdagavond aan dat de verkiezingen 'niet als democratisch kunnen worden beschouwd'.
Carter Center zegt dat het verkiezingsproces gebrekkig was aan alle kanten en stelt dat de kiesautoriteiten erin gefaald hebben om transparant te zijn over de resultaten.
"Ook veel landen uit de regio hebben kritiek op het verkiezingsproces", zegt RTL-verslaggever Geert Gordijn vanuit Colombia. Daaronder valt bijvoorbeeld Brazilië. "En dat is best opvallend", benoemt Gordijn. "Dat land wordt geleid door de linkse president Lula."
Even afwachten
Het valt Gordijn bovendien op dat de verkiezingsuitslag tot veel onzekerheid leidt bij Venezolanen die naar buurlanden zijn gevlucht: "Maduro lijkt het presidentschap vooralsnog niet op te willen geven. Veel Venezolanen die ik hier in Colombia spreek, worden daar best wanhopig van."
De enorme stroom migranten aan de Colombiaanse grens van Venezuela lijkt nu minder te zijn dan een paar maanden geleden. Volgens Gordijn "kan dat erop duiden dat veel Venezolanen nu toch even afwachten wat er gebeurt, in de hoop dat er onder internationale druk iets verandert in hun land."
Welke partijen het verkiezingsproces onderzoeken moet nog blijken.