Vrees voor regionaal conflict

Westerse landen roepen burgers in Libanon op: boek nu een ticket en vertrek

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / RexWesterse landen roepen burgers in Libanon op: boek nu een ticket en vertrek
RTL

Engeland en Amerika hebben burgers die nog in Libanon zijn, opgeroepen om het land linea recta te verlaten. "Vertrek nu het nog kan, met welk ticket dan ook", waarschuwt de Amerikaanse ambassade in Beiroet. De angst voor een regionaal conflict is groot na dreigementen van Iran.

De Amerikaanse ambassade in Beiroet is glashelder: alle Amerikanen die nog in Libanon zijn, adviseren zij 'iedere kans te grijpen om een vliegticket te boeken'. 

'Situatie kan snel verslechteren'

Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen niet meer naar Libanon. Vluchten die nog wel gaan, zijn gauw volgeboekt. "We moedigen mensen die Libanon willen verlaten aan de tickets te boeken die beschikbaar zijn, ook als die vlucht niet meteen vertrekt of niet de route neemt die de voorkeur heeft", stellen de Amerikanen. 

Ook Britten worden opgeroepen nú te vertrekken. "De situatie kan snel verslechteren", zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Lammy. Hij waarschuwt voor mogelijke 'catastrofale gevolgen' als verdere escalatie plaatsvindt.

Is oorlog aanstaande tussen Hezbollah en Israël? 'Wel iets nieuws gebeurd'
Lees ook

Is oorlog aanstaande tussen Hezbollah en Israël? 'Wel iets nieuws gebeurd'

Intussen hebben de Zweden hun ambassade in Beiroet gesloten. De Nederlandse ambassade is wel 'gewoon geopend', maar duidelijk is dat landen zich klaarmaken voor oplopende spanningen. 

Vanuit Groot-Brittannië zijn er militairen onderweg, meldt The Guardian. De Verenigde Staten sturen uit voorzorg intussen meer oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen naar de regio. 

Doden Golanhoogten

De situatie staat onder hoogspanning sinds de dood van 12 tieners op de Golanhoogten, een door Israël geannexeerd gebied. Dat gebeurde vorige week. Volgens Israël zit de Libanese militie Hezbollah erachter. 

Sindsdien heeft Israël de Hezbollahcommandant Fuad Shukr die volgens het land verantwoordelijk was voor de aanval met een luchtaanval omgebracht in Beiroet: 

Iran heeft vandaag laten weten dat Hezbollah doelen gaat raken die dieper in Israël liggen. Hezbollah beschikt over veel raketten en er zijn al maanden vaak beschietingen over en weer op de grens met Israël, maar tot een grootschalige oorlog tussen de twee landen kwam het niet. 

Volgens de Iraniërs ging de Israëlische aanval in Beiroet op Shukr 'een grens over'. Israël en Hezbollah zouden een 'ongeschreven afspraak' hebben gehad. Die kwam erop neer dat aanvallen vooral zouden plaatsvinden in het grensgebied en gericht zouden zijn tegen militaire doelen, niet op woonwijken. Volgens Libanon kwamen bij de aanval op Shukr ook burgers om het leven. 

'Dansen op vulkaan'

In het Midden-Oosten groeit de vrees voor een groot regionaal conflict ook door de liquidatie van de leider van Hamas, die vorige week werd omgebracht in Teheran. "Een aantal partijen danst op de vulkaan en die komen steeds dichter bij de krater te dansen", zei defensie-expert Patrick Bolder vorige week tegen RTL Nieuws over de gespannen situatie. 

Lees meer over
HezbollahIsraëlisch-Palestijns conflictOorlog tussen Hamas en IsraëlLibanonIsraëlIranPalestijnse gebieden