Dag na dood Haniyeh

Spoedvergadering VN: 'Een bezettingsmacht kan zich niet beroepen op zelfverdediging'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Anadolu / Selcuk AcarSpoedvergadering VN: 'Een bezettingsmacht kan zich niet beroepen op zelfverdediging'
RTL

De moord op de Palestijnse ex-premier en Hamas-voorman Ismail Haniyeh toont aan dat Israël van plan is de oorlog in Gaza uit te breiden naar de hele regio. Dat betoogde de Iraanse ambassadeur gisteren tijdens een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York. De vergadering werd een dag na de dood van de Hamas-voorman bijeengeroepen.

De VN Veiligheidsraad kwam gisteren bijeen op verzoek van Iran, naar aanleiding van de dodelijke Israëlische aanval op Haniyeh. Hij werd eergisteren gedood door een raket die vanuit het buitenland werd afgevuurd, aldus de Iraanse autoriteiten.

De Israëlische ambassadeur, Jonathan Miller, zei tijdens de vergadering gisteren dat de door Iran gesteunde Libanese groep Hezbollah verantwoordelijk was voor de aanval. Hezbollah ontkent dat. De regering van Israël heeft niet formeel gereageerd op de dood van Haniyeh.

Kritiek op liquidatie Hamas-leider Haniyeh, Iran zweert wraak
Lees ook

Kritiek op liquidatie Hamas-leider Haniyeh, Iran zweert wraak

De Iraanse ambassadeur Amir Saeid Iravani noemde de moord op Haniyeh een 'manifestatie van Israëls decennialange patroon van terrorisme en sabotage, gericht op Palestijnen en hun aanhangers'.

Ook noemde hij de moord een 'terroristische daad en ernstige schending van het internationaal recht en onze nationale veiligheid, die onmiddellijke actie van de VN-Veiligheidsraad vereist'. Hij riep de Veiligheidsraad op om Israël te veroordelen en te straffen met sancties.

Miller reageerde op de uitspraken van Saeid Iravani door Iran een 'sponsor van terrorisme, de machine die de motor van dood en vernietiging aandrijft die ons allemaal bedreigt' te noemen. Als voorbeeld daarvan haalde hij de raketaanval van afgelopen zaterdag op Majdal Shams aan, in de door Israël bezette Golanhoogten. Daarbij kwamen twaalf minderjarigen om het leven.

Ook riep de Israëlische ambassadeur de Veiligheidsraad op om Iran te veroordelen voor steun aan regionaal terrorisme en de sancties tegen Teheran te verhogen.

De Syrische VN-ambassadeur Koussay al-Dahhak noemde Millers beweringen 'leugens'.

Volgens hem was de raketaanval op Majdal Shams niet gericht op de Israëlische bevolking, omdat de Druzengemeenschap die in het gebied woont het Israëlische staatsburgerschap al lang heeft afgewezen.

Geen recht op zelfverdediging

Israël zou de aanval alleen hebben uitgevoerd om agressie tegen Libanon en de rest van de regio te rechtvaardigen als 'zelfverdediging'. Volgens Al-Dahhak heeft Israël geen recht op zelfverdediging: "Een bezettingsmacht kan zich niet beroepen op zelfverdediging."

Israël voerde een dag na de aanval in de Golanhoogten een aanval uit op een gebouw in Beiroet, waarbij een hoge Hezbollah-commandant en drie anderen werden gedood.

Lees meer over
VN-VeiligheidsraadVNIsraëlLibanonIranVerenigde StatenSyrië