Nog niet genoeg piloten

Zelensky: pas aangekomen F-16-vliegtuigen worden al ingezet

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© REX by ShutterstockZelensky: pas aangekomen F-16-vliegtuigen worden al ingezet
RTL

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft bevestigd dat F-16-gevechtsvliegtuigen zijn geleverd aan zijn land. De toestellen worden volgens de president al ingezet in het luchtruim boven Oekraïne.

Eerder deze week meldde persbureau Bloomberg de levering van de gevechtsvliegtuigen al. Nederland is een van de landen die de levering van F-16's heeft toegezegd, maar het is niet duidelijk of er ook al Nederlandse exemplaren in Oekraïne zijn.

'Hebben het voor elkaar gekregen'

"De F-16's zijn in Oekraïne. We hebben het voor elkaar gekregen", jubelde de Oekraïense leider tijdens een bezoek aan een luchtmachtbasis. Daar ontmoette hij piloten terwijl twee F-16-vliegtuigen rondvlogen.

Zelensky heeft opnieuw herhaald dat, hoewel de eerste gevechtsvliegtuigen zijn aangekomen in Oekraïne, het land nog onvoldoende F-16's en piloten om de vliegtuigen te besturen heeft. "Goed nieuws is wel dat we meer F-16's verwachten", zei hij tegen de pers. 

Drie fases

Hoogleraar oorlogsstudies aan de universiteit Leiden Frans Osinga zei eerder deze week tegen RTL Nieuws dat hij verwacht dat de vliegtuigen in drie fases zullen worden ingezet.

Eerste F-16-gevechtstoestellen komen aan in Oekraïne: 'Geen gamechanger, maar het helpt'
Lees ook

Eerste F-16-gevechtstoestellen komen aan in Oekraïne: 'Geen gamechanger, maar het helpt'

"In eerste instantie zullen ze helpen het luchtruim in het land te verdedigen tegen kruisraketten uit Rusland. In een tweede fase, als de piloten meer ervaring hebben, kunnen ze aan het front ingezet worden, waar ze Russische gevechtsvliegtuigen op afstand kunnen houden. In een derde fase kunnen ze misschien steun bieden bij grondoperaties van het Oekraïense leger."

Bekijk ook: Volodimyr maakt thuis kamikazedrones

Ze zijn dodelijk effectief, goedkoop en simpel zelf te maken: de kamikazedrones voor het front in Oekraïne.
Lees meer over
F-16Oorlog in OekraïneVliegtuigOekraïne