Geboren in vluchtelingenkamp

Tot levenslang veroordeeld, brein achter terreuraanslag, nu leider Hamas: dit is Yahya Sinwar

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / AFPTot levenslang veroordeeld, brein achter terreuraanslag, nu leider Hamas: dit is Yahya Sinwar
RTL

Hamas heeft sinds gisteren een nieuwe leider: de 61-jarige Yahya Sinwar. Hij werd geboren in een vluchtelingenkamp, zat jaren vast in een Israëlische cel, spreekt Hebreeuws en werd al eens veroordeeld tot levenslang. Wie is deze man? Dit is wat we over hem weten.

Na de het overlijden van Ismail Haniyeh, die vorige week door Israël werd gedood in Teheran, moest Hamas op zoek naar een nieuwe leider. Gisteravond maakte de organisatie bekend dat de 61-jarige Yahya Sinwar vanaf nu aan het hoofd staat. 

Nummer 1 op 'most wanted'-lijst

De keuze lijkt logisch: Sinwar was het belangrijkste nog levende kopstuk van Hamas. Vorige week zei Israël ook militair leider Mohammed Deif te hebben gedood. "Het lag voor de hand dat hij het zou worden", zegt ook onze verslaggever Midden-Oosten Pepijn Nagtzaam. 

"Sinwar, Haniyeh en Deif waren de drie onbetwiste kopstukken binnen hamas. Haniyeh voor zijn politieke gewicht, en invloed buiten de Palestijnse gebieden, zoals buitenlandse geldschieters, de andere twee voor hun gevecht en aanslagen tegen Israël."

Sinwar staat sinds de bloedige terreuraanval in oktober vorig jaar op nummer 1 van the 'most wanted'-lijst van Israël. Hij wordt namelijk gezien als het brein achter die aanval. "We gaan hem vinden en elimineren", zei de Israëlische minister van Defensie vorig najaar.

Liquidatie Hamas-leider Haniyeh zet Midden-Oosten op scherp: 'Landen dreigen met wraak'
Lees ook

Liquidatie Hamas-leider Haniyeh zet Midden-Oosten op scherp: 'Landen dreigen met wraak'

Dat juist hij is gekozen als leider van Hamas, laat volgens experts zien dat de organisatie zich fel wil blijven verzetten tegen Israël. "Er zal onderhandeld moeten worden", zegt Nagtzaam. "Dat zal Sinwar zeker niet zelf doen. Maar er zijn ook op de lagere niveaus mensen binnen Hamas die met Israël kunnen overleggen en dat ook doen."

'Slager van Khan Younis'

Sinwar, ook bekend als Abu Ibrahim, werd geboren in vluchtelingenkamp Khan Younis in Gaza, nadat zijn ouders tijdens de Nakba werden verdreven uit Eshkelon in 1948.

Israël heeft hem al meer dan veertig jaar in het vizier. Hij is drie keer gearresteerd geweest, voor het eerst in 1982. Hij was vanaf het begin betrokken bij de militaire tak van Hamas, de Al-Qassam brigade. Ook was hij mede-oprichter van de Majd, de geheime politie van Hamas. Hij jaagde onder meer op Palestijnen die in zijn ogen collaboreerden met Israël, en vermoordde ze ook. Zo kreeg hij de bijnaam de 'Slager van Khan Younis'.

Spreekt Hebreeuws

In 1989 moest Sinwar levenslang de Israëlische cel in voor meervoudige moord. Daar leerde hij Hebreeuws en las veel boeken over Israëlische leiders. "Hij heeft ons van onder tot boven bestudeerd", zei Micha Kobi, die hem ooit verhoorde, tegen de Financial Times. De krant haalt een inlichtingenrapport aan uit die tijd. Hij zou sluw en manipulatief zijn. Met weinig tevreden, en ook in de gevangenis geheimen bewaren.

Sinwar kon alleen Hamas-leider worden omdat hij op vrije voeten kwam met instemming van Israël zelf. Na 22 jaar vast te hebben gezeten, kwam hij vrij na een mega-gevangenenruil in 2011. De Israëlische soldaat Gilad Sjalit, die vijf jaar door Hamas werd vastgehouden, kwam vrij in ruil voor 1027 Palestijnse gevangenen, onder wie Yahya Sinwar. 

Wat de dood van Hamas-kopstuk Ismail Haniyeh verder betekent voor de situatie in het Midden-Oosten, legt onze verslaggever hier uit:

De kans op nieuwe vergeldingsacties van Hamas, Iran en Hezbollah lijkt groot.
Lees meer over
HamasOorlog tussen Hamas en IsraëlPalestijnse gebiedenIsraël