'Wel meer stress'

Tineke blijft in Libanon: 'Het is niet leuk, maar het is al zo lang niet leuk'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© PrivébeeldTineke blijft in Libanon: 'Het is niet leuk, maar het is al zo lang niet leuk'
RTL

De Nederlandse Tineke Boerendans blijft ondanks alle spanningen in het Midden-Oosten in Libanon. Ze woont er al 22 jaar. Halsoverkop naar Nederland is voor haar geen optie, vertelt ze aan RTL Nieuws. 'Nu vertrekken via een luchthaven lijkt me onveiliger dan blijven. Ik zit hier veilig.'

De afgelopen dagen lopen de spanningen in het Midden-Oosten steeds verder op. Westerse landen waarschuwden hun burgers daarom Libanon te verlaten. De Amerikaanse ambassade vroeg Amerikanen zelfs te vertrekken met 'welk ticket dan ook', het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de situatie snel kan verslechteren. 

'Ik zit veilig'

Tineke Boerendans zag alle waarschuwingen ook, maar besloot toch te blijven. "Ik zit in het noorden van het land, in de bergen. Dat is een veilig gebied", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Ik zie geen reden om weg te gaan." Libanon grenst in het zuiden aan Israël. 

Boerendans zegt meer stress te ervaren door alle berichten die ze krijgt dan door de situatie zelf. "Mensen vragen of wij het land uit gaan, maar ik ben niet bang."

Heel Israël kleurt nu rood: reisadvies aangepast om 'oorlogsdreiging'
Lees ook

Heel Israël kleurt nu rood: reisadvies aangepast om 'oorlogsdreiging'

De Nederlandse vergelijkt de situatie met 2006, toen ze ook in Libanon woonde. Het land voerde toen een korte oorlog met Israël. "Ik vind het wel een onprettig gevoel dat ik niet weet wat er precies gaat gebeuren. Komt er één aanval? Of gaat het tien dagen door? Of duurt het maanden? We weten het niet."

'Steeds stapje erger' 

Het is 'niet leuk', zegt ze. "Maar het is al zo lang niet leuk. Sinds 2005 zijn er bomaanslagen, een verslechterende economische situatie en opstanden, maar je went overal aan. Steeds wordt het een stapje erger."

Het is voor Boerendans niet duidelijk wanneer de situatie echt uit de hand zal lopen. "Ik werd vanochtend wakker met het idee: misschien is er al wel wat gebeurd, want dat was voorspeld. Maar iedereen gokt maar wat, nu zeggen ze dat het vanavond of morgen gaat gebeuren. Dit is niet het moment om weg te gaan, denk ik."

Tineke Boerendans.© Privébeeld
Tineke Boerendans.

De situatie in het Midden-Oosten staat onder hoogspanning sinds de dood van 12 tieners op de Golanhoogten, een door Israël geannexeerd gebied. Dat gebeurde ruim een week geleden. Volgens Israël zit de Libanese militie Hezbollah erachter. 

'Beetje door gehard'

Sindsdien heeft Israël de Hezbollahcommandant Fuad Shukr die volgens het land verantwoordelijk was voor de aanval met een luchtaanval omgebracht in Beiroet. 

Gevoelloos is Boerendans niet. "Het is afschuwelijk wat er allemaal gebeurt. Maar misschien ben ik er wel een beetje door gehard."

Iran liet afgelopen weekend weten dat Hezbollah doelen gaat raken die dieper in Israël liggen. Hezbollah beschikt over veel raketten en er zijn al maanden vaak beschietingen over en weer op de grens met Israël, maar tot een grootschalige oorlog tussen de twee landen kwam het niet. Daar wordt nu wel voor gevreesd. 

Lees meer over
Israëlisch-Palestijns conflictOorlog tussen Hamas en IsraëlAanval Iran op IsraëlLibanon