Reis er niet heen

Heel Israël kleurt nu rood: reisadvies aangepast om 'oorlogsdreiging'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / AFPHeel Israël kleurt nu rood: reisadvies aangepast om 'oorlogsdreiging'
RTL

Voor héél Israël geldt per direct een rood reisadvies. Die waarschuwing gold al voor delen van het land, maar is nu uitgebreid omdat er 'rekening wordt gehouden met een aanval van Iran op Israël'. Intussen stonden er op het vliegveld van Beiroet lange rijen.

Het reisadvies voor Israël was eerder oranje ('alleen noodzakelijke reizen') en deels rood, nu kleurt het hele land rood. "De spanningen in het Midden-Oosten zijn verder toegenomen", schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken bij het reisadvies. "Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk."

Raket- en drone-aanvallen

De ambassade schrijft over een 'oorlogsdreiging'. "In heel Israël is er een verhoogde kans op raket- en drone-aanvallen en terroristische aanslagen", meldt het ministerie. 

Westerse landen roepen burgers in Libanon op: boek nu een ticket en vertrek
Lees ook

Westerse landen roepen burgers in Libanon op: boek nu een ticket en vertrek

Ook in buurland Libanon worden reizigers al een paar dagen opgeroepen onmiddellijk te vertrekken. Vandaag ontstond er op de enige internationale luchthaven van het land, bij Beiroet, chaos omdat meerdere luchtvaartmaatschappijen vluchten annuleerden. 

Volgens het Duitse persbureau dpa ontstond er enorme rijen en paniek toen meer en meer vluchten vertraagd waren. "Ik had vanochtend vroeg via Istanbul naar Duitsland moeten vliegen, maar mijn vlucht wordt steeds uitgesteld", zei een gefrustreerde reiziger. Een andere man vertelde dat hij al sinds zondag was gestrand op de luchthaven.

Lange rijen op het vliegveld van Beiroet. © ANP / AFP
Lange rijen op het vliegveld van Beiroet.

De situatie in het Midden-Oosten staat onder hoogspanning sinds de dood van 12 tieners op de Golanhoogten, een door Israël geannexeerd gebied. Dat gebeurde ruim een week geleden. Volgens Israël zit de Libanese militie Hezbollah erachter. 

Sindsdien heeft Israël de Hezbollahcommandant Fuad Shukr die volgens het land verantwoordelijk was voor de aanval met een luchtaanval omgebracht in Beiroet. 

Iran liet afgelopen weekend weten dat Hezbollah doelen gaat raken die dieper in Israël liggen. Hezbollah beschikt over veel raketten en er zijn al maanden vaak beschietingen over en weer op de grens met Israël, maar tot een grootschalige oorlog tussen de twee landen kwam het niet.

'Een grens over'

Volgens de Iraniërs ging de Israëlische aanval in Beiroet op Shukr 'een grens over'. Israël en Hezbollah zouden een 'ongeschreven afspraak' hebben gehad. Die kwam erop neer dat aanvallen vooral zouden plaatsvinden in het grensgebied en gericht zouden zijn tegen militaire doelen, niet op woonwijken. Volgens Libanon kwamen bij de aanval op Shukr ook burgers om het leven. 

In het Midden-Oosten groeit de vrees voor een groot regionaal conflict ook door de liquidatie van de leider van Hamas, die vorige week werd omgebracht in Teheran. "Een aantal partijen danst op de vulkaan en die komen steeds dichter bij de krater te dansen", zei defensie-expert Patrick Bolder er eerder tegen RTL Nieuws over.

Israël viel de afgelopen dagen ook scholen in Gaza-Stad aan. Bekijk dat hier: 

De spanningen in het Midden-Oosten lopen steeds verder op.
Lees meer over
ReisadviesReizenToerismeOorlog tussen Hamas en IsraëlAanval Iran op IsraëlIsraëlisch-Palestijns conflictIsraëlPalestijnse gebieden